От 30 януари до 4 февруари 2023 г., Екзакта Рисърч

...
От 30 януари до 4 февруари 2023 г., Екзакта Рисърч
Коментари Харесай

ГЕРБ бие Продължаваме промяната с 10 %, доверието в Петков и Василев спада

От 30 януари до 4 февруари 2023 година, Екзакта Рисърч Груп организира национално изследване като интервюира „ лице в лице ” 1050 пълнолетни българи в 70 обитаеми места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по съществени обществено демографски параметри. Изследването е осъществено със лични средства в границите на изследователската стратегия на Екзакта.

Предвид събитията и свадите (не единствено вътрешнополитически), предшествали и съпътствали теренната работа по това проучване, записаните публични настройки месец преди формалния старт на предизборната акция са значим ориентир.

За последния месец продължава да понижава утвърждението към работата на Президента Румен Радев. Въпреки това то остава по-висок дял от неодобрението му (48%:39%). Одобряват го болшинството гласоподаватели на Българска социалистическа партия, на БВ и на Има Такъв Народ. Оценките за работата му, обаче, от ден на ден са полюсни и политически обагрени.

В самият завършек на работата на 48-то Народно събрание, Вежди Рашидов получава доста повече-одобрение за работата си като Председател на Народно събрание спрямо утвърждението на Парламента като институция (28%:7%). В.Рашидов получава положителни оценки от над две трети от гласоподавателите на ГЕРБ, както и от над половината гласоподаватели на Движение за права и свободи.

За последния месец с 3% понижава утвърждението към работата на новия/стар длъжностен министър председател Гълъб Донев. Добри оценки за работата му дават една трета от българите, а малко над половината не го утвърждават.

Доверието на хората към множеството водачи на партии в Народното събрание продължава да ерозира. За сметка на това, вътрешнопартийната поддръжка за тях става все по-твърда. В самия завършек на работата на 48-то Народно заседание, най-одобряваните водачи на парламентарни партии не престават да бъдат Бойко Борисов и Стефан Янев. Те получават по 24% утвърждение, като неодобрението към Борисов остава доста по-високо от това към Янев. Висока е поддръжката за Бойко Борисов измежду гласоподавателите на ГЕРБ - утвърждават го 94% от тях, разясняват от Екзакта.

От началото на годината с няколко пункта се свива утвърждението към водачите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев. Към 4 февруари те са одобрявани от по 16% от българите, а неодобрението им възлиза на по 72%. И двамата са във висока степен одобрявани от гласоподавателите на Политическа партия (от по над 90% от тях). Петков и Василев получават положителни оценки най-често от поданици на столицата и от образовани българи.

В началото на февруари Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ имат съизмерими рейтинги на утвърждение и на отрицание. Одобрявани са от по 15% от българите, а неодобрението им възлиза на по 75%. Нинова е подкрепяна от 94% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия, а  Карадайъ – от 92% от гласоподавателите на Движение за права и свободи.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР