От 3 до 14 юли в Клуж-Напока, Румъния, се проведе

...
От 3 до 14 юли в Клуж-Напока, Румъния, се проведе
Коментари Харесай

Пет медала и пето място за България на международна олимпиада по математика

От 3 до 14 юли в Клуж-Напока, Румъния, се организира най-престижното съревнование по математика за възпитаници - 59-тата Международна олимпиада по математика. В надпреварата на 9-10 юли участваха 615 възпитаници от 109 страни, които решаваха по 3 задания във всеки от двата дни.

Българският тим обичайно се показа доста добре, спечелвайки 5 медала: един златен, три сребърни, един бронзов, както и една почетна грамота. В отборното класиране България е на 21-о място, а в границите на Европейския съюз - на 5-о.

Нашите възпитаници завоюваха следните оценки:

" Борислав Антов, 11 кл., СМГ - 31 т., златен орден
" Кирил Бангачев, 12 кл., СМГ - 25 т., сребърен орден
" Константин Гаров, 12 кл., ППМГ Бургас, 29 т. сребърен орден
" Иван-Александър Мавров, 11 кл., СМГ - 30 т., сребърен орден
" Атанас Динев, 12 кл., ППМГ Бургас - 19 т., бронзов орден
" Кристиян Василев, 11 кл., ПЧМГ -12 т., почетна грамота

Ръководители на тима са проф. дмн Петър Бойваленков (ИМИ-БАН), проф. дмн Емил Колев (ИМИ-БАН) и Александър Иванов.

Учениците от СМГ приготвят Румяна Караджова и Петя Тодорова, а тези на ППМГ "Акад. Н. Обрешков " Бургас са подговяни от Магдалена Янева и Динко Раднев, а учителят на Кристиян в ПЧМГ е Таня Стоева.

Заключителната подготовка на тима се организира в Пампорово (10-30 юни) от сътрудници на Института по математика и информатика на Българска академия на науките, Факултета по математика и информатика на СУ и други институции и на взаимен лагер-сбор с тимовете на Румъния и Съединени американски щати в Бущени, Румъния (1-6 юли), където лекциите бяха изнесени от управленията на трите тима.

Церемонията по закриването на 59-ата МОМ (бе) е през днешния ден следобяд, 13 юли.

Международната олимпиада по математика (IMO) е основана през 1959 година в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените страни, които са взели участие във всички издания на олимпиадата от основаването? до през днешния ден, като през 1966 година и 1975 година страната ни е била хазаин. От началото на олимпийското придвижване до 2017 година, страната ни е спечелила общо 277 медала: 53 златни, 115 сребърни и 109 бронзови.

Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки - СООПН, е съдружие с нестопанска цел, основано през 2010 година по самодейност на Фондация "Америка за България ". С финансовата поддръжка на Фондацията Сдружението подкрепя развиването на националните олимпийски тимове по естествени науки в България, като провежда подготовката им за присъединяване в интернационалните надпревари и олимпиади, и осведоми българското общество за в действителност забележителните триумфи на учениците олимпийци.

Участниците в олимпийските тимове по естествени науки у нас са възпитаници сред 8-ми и 12-ти клас. От основаването на българското олимпийско придвижване по естествени науки към 2017 година нашите възпитаници са съумели да донесат на страната ни общо 821 медала - 149 златни, 275 сребърни и 397 бронзови - от най-престижните интернационалните надпревари и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа филология, физика и химия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР