От 29 юли до 8 август 2022 г. земеделските стопани

...
От 29 юли до 8 август 2022 г. земеделските стопани
Коментари Харесай

ДФЗ: От 29 юли започва приема по помощта за земеделските стопани заради войната в Украйна

От 29 юли до 8 август 2022 година земеделските стопани могат да аплайват за подкрепяне по изключителната финансова помощ по отношение на превъзмогване на последствията от войната в Украйна. Приемът е избран със на изпълнителния шеф на Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ). До 30 септември 2022 година Държавна фирма „ Земеделие “ ще изплати финансовата поддръжка на допустимите претенденти след осъществяване на всички административни инспекции, в това число и инспекции на място.

Документи за подкрепяне ще се одобряват в Областните дирекции на Държавна фирма „ Земеделие “, отдел „ Прилагане на схемите и ограниченията за подкрепяне “ (ОПСМП) по непрекъснат адрес на физическото лице или по адрес на ръководство на едноличния търговец или юридическото лице.

Определеният бюджет за помощта е в размер на 62,2 млн. лева (62 259 820 лева.).

Финансовият запас е разпределен в следните посоки:

• 25 000 000 лева за бранш „ Свиневъдство “, за свине-майки и свине за угояване;

• 25 000 000 лева за бранш „ Птицевъдство “, за кокошки носачки, родители, бройлери, гъски, пуйки и патици;

• 6 000 000 лева за лозаро-винарски бранш за площи с винено грозде;

• 6 259 820,44 лева за оранжерийно произвеждане на зеленчуци, от които:

- 5 007 856,35 лева за отопляеми оранжерии;

- 1 251 964,09 лева за неотопляеми оранжерии.

Право на подкрепяне имат земеделските стопани физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани за 2022 година за бранша, за който аплайват, по реда на Наредба № 3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските производители.

Кандидатите от браншове „ Свиневъдство “ и „ Птицевъдство “ следва да имат уверение за регистрация на животновъден обект, издадено по реда на член 137 от Закона за ветеринарномедицинската активност към датата на кандидатстване. За 2021 година те би трябвало да са получили подкрепяне по схемата за държавна помощ „ Помощ за осъществяване на непринудено поети задължения за хуманно отношение към свине/птици” и да стопанисват животновъден обект в нитратно уязвима зона, избрана със на министъра на околната среда и водите. В случай, че животновъдният обект на претендента не попада в нитратно уязвима зона, претендентът следва да потвърди, че ползва уравновесени и усъвършенствани практики посредством най-малко двуфазово хранене с обособени предписания за всяка категория свине/птици, допринасящи за ефикасното ръководство на питателните субстанции.

Кандидатите от лозаро-винарския бранш следва да са регистрирани в Лозарския указател по реда на член 27, алинея 2 от Закона за виното и спиртните питиета. За 2021 година би трябвало да са подали в Изпълнителната организация по лозата и виното (ИАЛВ) декларация за годишна продукция от грозде, според Закона за виното и спиртните питиета за рандеман друг от нула и площите им с винени лозя, изразени в хектари, да са били възможни за подкрепяне за Кампания 2021 година по схемата за заплащане за селскостопански практики, удобни за климата и околната среда (зелени директни плащания).

Земеделските производители, отглеждащи зеленчуци в оранжерии, следва да имат площи с оранжерийна просвета, изразени в хектари, които са били възможни за подкрепяне за Кампания 2021 година по скица за обвързано подкрепяне за оранжерийни зеленчуци след инспекцията за реализация. Площите им с оранжерийна просвета, изразени в хектари, следва да са били възможни и за подкрепяне за Кампания 2021 година по схемата за заплащане за селскостопански практики, удобни за климата и околната среда (зелени директни плащания). При кандидатстване за отопляема оранжерия, оранжерията следва да разполага с апаратура за отопление, за което се показва утвърден капиталов план в сходство с условията на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Наредбата за използване на помощта е оповестена на на Държавна фирма „ Земеделие “ в раздел „ Селскостопански пазарни механизми “, подраздел „ Извънредни схеми за подкрепяне “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР