От 29 март т.г. отпада изискването за изследване с щадящи

...
От 29 март т.г. отпада изискването за изследване с щадящи
Коментари Харесай

МОН обяви официално: Отпадат COVID тестовете в клас

От 29 март т.г. отпада условието за проучване с щадящи проби в учебните заведения в страната, оповестиха от МОН. Решението е на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, която издаде заповед през днешния ден. Това значи, че учениците ще бъдат тествани още два пъти, с цел да влязат в клас – на 21 март и на 28 март т.г. Всички останали противоепидемични ограничения в учебните заведения остават в действие, се споделя още в известието на просветителното ведомство. 

Здравните управляващи вкараха скрининговите проби с проба от слюнка като изискване за присъствено образование на 10 ноември 2021 година Първоначално проучването се организираше два пъти седмично. От 21 октомври м.г. беше въведен „ зелен документ “ и постоянното проучване отпадна за учениците и учителите с годен документ за имунизация, преболедуване, съществуване на антитела или негативен резултат от лабораторен тест. От 6 декември м.г. останалите възпитаници се тестват единствено един път в седмицата. Редовно се ревизират също учителите и непедагогическите експерти без „ зелен документ “. Присъствени занятия се организират без изискване за тестване в общини с ниска обща заболяемост – под 250 на 100 000 души. 

От 21 март т.г. се облекчават противоепидемичните ограничения и във висшите учебни заведения. Присъствено образование в университетите ще се организира по график, като не се позволява  смесване и по едно и също време осъществяване на на практика или семинарни извършения на повече от 50% от групите. Университетите би трябвало да основат организация за осъществяване на лекции при 50% претовареност на пространствата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР