От 28 юли 2022 Арт Галерия Ларго ще представи международната ...

От 28 юли 2022 Арт Галерия Ларго ще представи международната

Арт Галерия Ларго представя международната изложба – графика Божествена комедия

От 28 юли 2022 Арт Галерия Ларго ще показа интернационалната сборна галерия – графика " Божествена комедия “. Събитието е план на Италианската Екслибрис Асоциация и на Библиотека Бодио Ломнаго- уредник на едноименния италиански екслибрис конкурс. В експозицията ще бъдат показани 163 произведения – екслибрис и дребна графика, отдадени на личността на Данте или въодушевени от някоя от трите елементи на неговата фамозна поема " Божествена комедия “. Изложбата включва произведения на 80 създатели от цялостен свят, изпълнени в класическите графични техники и основани главно в последните двадесет години. Особено скъп е обстоятелството, че в сбирката ще можем да забележим и три екслибриса, които са същинско колекционерско украшение – на Александър де Рикер и Инглада от 1903-та година, на Франц Вон Байрос от 1912 година и на Ерих Херман от 20-30-те години на предишния век. 

През 2021-ва година в Италия и в цялостен свят беше маркирана посредством разнообразни културни събития 700-годишнината от гибелта на гениалния италиански стихотворец Данте Алегиери. За да уважи това събитие екипът на най-известния италиански екслибрис конкурс – този на Библиотека Бодио Ломнаго, дефинира за тематика на 11-тото му издание точно " Божествена комедия “. Автори от цялостен свят изпратиха екслибриси, основани особено за състезанието и отдадени на Данте или на безсмъртните му песни. Директорът на изложба Лагро Нели Вълчева за повторно беше поканена за член на журито на състезанието. Сред наградените бяха прелестните български екслибрис-артисти Христо Найденов (втора премия в категория Чуждестранен автор), Петър Лазаров (трета премия в категория Чуждестранен автор), Калина Кралева и Таня Кръстева – с Почетен диплом.  

Настоящата галерия е формирана от произведения както от миналогодишното, 11-то издание на екслибрис състезанието, проведен от Община Бодио Ломнаго, по този начин и от екслибриси от богатите сбирки на Италианската Екслибрис Асоциация и на Библиотека Бодио Ломнаго. И двете институции в годините са правили състезания и изложения на тематика " Божествена комедия “. Благодарение на това в актуалната галерия феновете ще могат да видят графики на най-интересните и награждавани художници-графици от последните двадесет години, представители както на Италия, по този начин и на страни от цялостен свят. Ще забележим произведения на италианските създатели Паоло Ровеньо, Иво Мозеле, Силвана Мартиньони, Мария Мадалена Тучели, Еторе Антонини, Джани Фаваро, Луиджи Казалино, Анджело Сампиетро и други. От Европа ще се насладим на произведения на Христо Керин, Десислав Гечев, Владимир Зуев, Наталия Чернецова, Владимир Верешчагин, Генадий Верешчагин, Лембит Ломус, Александър Литкин, Уляна Турченко, Евгения Тимошенко, Ирина Козуб и други. Повечето от художниците са участници и призьори и в проведения от изложба Ларго Международен Екслибрис Конкурс Варна.

Изложбата " Божествена комедия “ е пътуваща. След представянето ѝ в Италия през октомври 2021-ва година, експозицията беше показана за два месеца първоначално на 2022-ра година в  Музея на изкуството в град Фредериксхавн, Дания. Заради войната в Украйна беше анулирано гостуването ѝ в Литва. Изложбата дойде в България първоначално на лятото и през месец юни гостува на Художествена изложба " Недялко Каранешев “ в Горна Оряховица. От 28-ми юли варненци ще имат удоволствието да прегледат богатата експозиция в изложба Ларго. По самодейност на галерията и на доцент Димо Колибаров в пътуването на изложбата беше включена изключителна спирка и тя ще бъде в Бургас през месец август. От средата на октомври изложбата се връща на родна земя и ще бъде показана в Палермо. 

Изложбата " Божествена комедия “ се организира под патронажа на Почетния консул на Италия във Варна господин Антонио Таркуинио. Очакваме ви на откриването на 28 юли 2022 от 18:30 часа в салона на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8. Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален Фонд " Култура " по стратегия " Едногодишен грант 21 ".

Повече фотоси от изложбата вижте на www.largogallery.com.

Източник: varna24.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg