От 28-ми до 30-ти ноември 2017 г. Симеон Сакскобургготски посети

...
От 28-ми до 30-ти ноември 2017 г. Симеон Сакскобургготски посети
Коментари Харесай

Сакскобургготски: Посещението в Саудитска Арабия беше голяма реклама за България

От 28-ми до 30-ти ноември 2017 година Симеон Сакскобургготски посети Кралство Саудитска Арабия с българска държавна делегация, отпред с министър-председателя Бойко Борисов. В делегацията бяха и редица наши министри - на външните работи - Екатерина Захариева, на защитата - Красимир Каракачанов, на земеделието - Румен Порожанов, на превоза - Ивайло Московски и на туризма - Николина Ангелкова.

В рамките на визитата царят и министър председателят се срещнаха с Пазителя на двете Светини Негово Кралско Величество Салман бин Абдулазиз ал-Сауд. Българското царското семейство има дългогодишни положителни връзки със Саудитската кралска фамилия още от времето на крал Фейсал, а сегашният крал е петият, с който се среща Негово Величество. “Радвам се да Ви видя още веднъж!”, с тези думи Кралят посрещна Негово Величество. За първи път двамата се срещат в Мадрид при започване на 80-те години, когато Кралят е към момента принц.

Пред български публицисти Царят дефинира визитата на нашата делегация като позитивно и с огромни благоприятни условия за развиване на двустранните връзки. Негово Величество акцентира, че е значимо това, че България е член на Европейски Съюз. Страната ни също по този начин би трябвало да е предсказуем сътрудник, само че да преследваме личните си ползи.

Българският министър председател се срещна и с Негово Кралско Височество Мохамед бин Салман бин Абдулазиз ал-Сауд, престолонаследник, заместител министър-председател и министър на защитата на Кралство Саудитска Арабия. Като знак на почитание беше разчетен жестът на престолонаследника да пристигна персонално в двореца, където беше настанена делегацията ни.

Вечерта след формалната вечеря царят и министър председателят се включиха в осъществяването на арабския танц със саби - арда, който съгласно традицията е знак на почитание и приятелско отношение. В танца взе участие и принц Султан бин Салман бин Абдулазис Ал-Сауд. Той е най-големият наследник на Краля и дълготраен прочут на Сакскобургготски. Като ръководител на Саудитската комисия по туризъм и национално завещание неколкократно през последните години двамата се срещаха на конгреси на Световната организация по туризъм в Мадрид, както и в Китай, а през октомври 2016 година принцът посети Симеон Втори в двореца “Врана”.

Принц Султан е първият и единствен мохамеданин, летял в космоса.

През първата вечер от визитата на делегацията Сакскобургготски беше поканен на частна вечеря в имението на Принц Султан, дружно с някои от принцовете и други другари на царя, пристигнали особено да го поздравят.

Последният ден от визитата с останалите членове на формалната българска делегация царят посети Глобалния център за битка с екстремистката идеология в Рияд. На срещата бяха обсъждани благоприятни условия за съдействие сред охранителните органи на двете страни за битка против терористични закани.

Българската делегация посети и Фонда за обществени вложения на Кралство Саудитска Арабия. С формалната делегация в Рияд имаше и бизнес делегация от представители на огромни български компании и работодателски организации. Сакскобургготски разяснява пред тях, че е усетил емфатичен интерес към България и предпочитание за задълбочаване на бизнес обмена, които следва да бъдат употребявани в съответни стопански планове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР