От 27 април Газпром Експорт преустановява доставките на природен газ

...
От 27 април Газпром Експорт преустановява доставките на природен газ
Коментари Харесай

Газпром спира доставките на газ за България. Какво следва?


От 27 април " Газпром Експорт " прекратява доставките на природен газ за България. " Готови сме да реагираме ", споделят от българското държавно управление.

От 27 април " Газпром " стопира доставките на природен газ за България. Това стана ясно от известие на българското Министерство на енергетиката, публикувано до медиите.

" Българската страна е изпълнила напълно отговорностите си и е направила всички заплащания, изисквани по сегашния контракт, навреме, прецизно и в сходство с неговите клаузи ", пишат от енергийното министерство. Въпреки това до невиждания ход от страна на " Газпром " се е стигнало, откакто от съветска страна е била препоръчана " нова двуетапна процедура за заплащане ", която обаче " не е в сходство на съществуващия до края на тази година контракт и крие обилни опасности за българската страна, в това число да прави заплащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от съветската страна ".

Не се постанова ограничение на потреблението

От енергийното министерство твърдят, че към сегашния миг не се постановат ограничаващи ограничения на потреблението в България. Пред Нова телевизия говорителката на кабинета Лена Бориславова е удостоверила, че няма аргументи за суматоха. “Подобен сюжет е обсъждан още през февруари и сме подготвени да реагираме. Има си договорености за различни доставки, всичко е подсигурено ”, е споделила Бориславова.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " са подхванали стъпки за различни доставки на природен газ и за справяне със обстановката, четем още в известието до медиите.

В 9:00 българско време на 27 април министърът на енергетиката Александър Николов ще даде конференция с повече детайлности.

По-рано през днешния ден стана ясно, че „ Газпром “ е прекратил доставките на газ и за Полша. Агенция " Интерфакс " заяви, че причина за прекъсването на доставките на съветски природен газ за Полша е отводът на полската страна да заплаща за тях в рубли.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР