От 27.07.2022 г., когато Специализираната прокуратура ще бъде закрита, прокурорите

...
От 27.07.2022 г., когато Специализираната прокуратура ще бъде закрита, прокурорите
Коментари Харесай

Гешев предупреди за усложнения със СРС-тата при закриването на спецправосъдието

От 27.07.2022 година, когато Специализираната прокуратура ще бъде закрита , прокурорите имат 7-дневен период да изпратят неприключилите наказателни производства по подготвеност на други прокуратури, в това число и информацията за прилаганите все още на закриването СРС . Към тази дата магистратите към този момент ще са преназначени в други прокуратури и няма да имат качеството на прокурори в профилираните прокуратури, респективно наблюдаващи прокурори по съответни каузи.

Във тази връзка основният прокурор изиска мнение от Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства и от Народното събрание по отношение на процедурите по прекратяване потреблението на СРС и унищожаването им след закриването на Специализираната и Апелативната профилирана прокуратури.

Той показва и други проблеми , които се чака да зародят откакто те спрат да действат.

При прекратяване използването на СРС наблюдаващият прокурор е задължен неотложно да уведоми съда, дал разрешението за използването на СРС, а с цел да унищожи информацията, събрана в хода на използването на СРС, е належащо да получи позволение в 10-дневен период. В едномесечен период прокурорът би трябвало да съобщи отчет на съдията, разрешил специфичните разследващи средства. Неясно остава кой ще бъде съдът, към който следва да бъдат ориентирани тези документи .

Има риск разпорежданията за заличаване на събраната посредством СРС информация, която няма да се употребява за правене на материални доказателствени средства, да бъдат възприети като издадени от незапознат орган.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР