От 250 украински бежанци, едва пет от тях са заявили

...
От 250 украински бежанци, едва пет от тях са заявили
Коментари Харесай

Украински бежанци от Варна масово отказаха да бъдат извозени към вътрешността на страната

От 250 украински бежанци, едвам пет от тях са декларирали предпочитание да бъдат извозени към държавни бази. Мнозинството от тях ще си търсят да се настанят сами – в квартири, а други ще се върнат в Украйна. Това стана ясно от изказване на регионалния шеф на Варна Благомир Коцев, съобщи DarikNews.bg.

Днес в 10.30 ч. сутринта трябваше да стартира извозването на бежанци от хотелите по Черноморието към обитаеми места навътре в страната с бързия трен Варна - София. По думите му хората е трябвало да стигнат до Горна Оряховица с трен, след което да се качат на рейсове до Рибарица.

" Първият хотел, в който отидохме да изведем хората, беше хотел " Берлин " в " Златни пясъци ". Те обаче взеха решение да останат още един ден. Хотелът е подготвен да ги остави – знаете, че програмата е до 31 май ".

Бежанците са знаели от два дни в какъв брой часа да бъдат пред хотела и къде отиват, увери той. " Имаше прецизен график, по който да бъдат разпределени хората. Държавните бази във Варна са непокътнати за хора в най-голяма потребност – възрастни хора, инвалиди, с цел да няма потребност да бъдат превозени ", акцентира Благомир Коцев. Там ще са не повече от 500 и 1000 души.

От към 20 хиляди украински бежанци, които са в хотелите в региона, към 3 хиляди към този момент са отпътували в Украйна, 7 хиляди са поискали в началото пренасяне, само че съдейки по през днешния ден, към половината евентуално ще останат по квартири, позволи той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР