От 23 април цветът на световния социален плакат си дава

...
От 23 април цветът на световния социален плакат си дава
Коментари Харесай

Изложба на социални плакати се открива в НДК

От 23 април „ цветът ” на международния обществен афиш си дава среща в НДК. И най-неизкушените от изкуството на плаката, сигурно ще се впечатлят от огромната акция, която ще продължи повече от месец  на територията на НДК, във фоайето на спектакъл „ Азарян ”. Кампанията  сплотява в общо духовно и физическо пространство колекциите „ Плакат – зов “, коопродукция на триеналетата на обществения афиш в Монс и на театралния афиш в София,  финансирана от  Столична стратегия „ Култура ”, втора серия от трилогията „ BG Плакат – обществени плакати “, част от Културната стратегия на българското председателство на Европейски Съюз, подкрепена от НФК и разтърсващите фотографии на Фриско колектив, един от  основателите на сегашния план.

Фокус на събитието е обществената задача на изкуството.

Само преди месец, стартира специфичен план, наименуван „ BG Плакат “ като първата галерия, отдадена на фестивалните плакати, на 23. април отстъпва място на политическите плакати. Амбициозната задача на уредниците, отпред с един от най-известните ни плакатисти проф. Божидар Йонов ,  е да покажат посоките, достиженията, посланията и съизмерването на плаката в България и в Европа.

„ Това е идната галерия, втора подред, от трилогията „ BG Плакати “, която съдържа фестивални плакати, обществени плакати и спортни плакати.  Смятам, че тази галерия демонстрира точно това какво значи обществения афиш. Това е провокация към обществото, когато имаме проблеми, те по какъв начин биха се решили, с изключение на образно с плакатите, по този начин и на практика в обществото. Един афиш, в случай че не моли дадена концепция, дадена мисъл или събитие, той не може да същестува. “, сподели проф. Йонов в „ Преди всички “.

Представените български създатели са майстори на плаката. Някои от тях са: Борис Ангелушев, Асен Старейшински, Йордан Петров, Сашо Каменов, Димитър Тасев, Димитър Серезлиев, Евгени Йонов, Божидар Икономов, проф. Николай Николов, Петър Сл. Петров, както и настоящи актуалните  артисти: Красимира Друмева, Кирил Златков, Люба Томова, Анна Симеонова, Ненко Атанасов и други

Сред  близо 100-те непознати създатели от 20 страни от целия свят са имена като: Ален ле Кернек - Франция, Лекс Древински - Полша/Германия, Уве Льош, Матиес Холдер – Германия, Давид Тартаковер, Йози Лемел – Израел и доста други.

Специален посетител на събитието е белгийският образен актьор Патрик Томбел, член на интернационалното жури на триеналето в Монс и част от Фриско колектив, чиито фотографии със подиуми от разнообразни европейски столици са показани в акцията.
В звуковия файл можете да чуете изявлението на Веселина Миланова с проф. Божидар Йонов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР