От 22 до 24 февруари в Съвета за сигурност на

...
От 22 до 24 февруари в Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Русия иска Съветът за сигурност на ООН да инициира разследване на взривовете на Северен поток

От 22 до 24 февруари в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ще се организира гласоподаване на проекторезолюция за следствие на бойкот на газопроводите „ Северен поток “ и „ Северен поток 2 “. Това заяви в събота първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски, представен от ТАСС.

Русия показа през вчерашния ден проекторезолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на следствието на бойкот на " Северен поток ". Тя предлага на генералния секретар Антониу Гутериш да бъде основана самостоятелна интернационална комисия от адвокати, която да проверява офанзивите от септември предходната година против газопроводите " Северен поток ", свързващи Русия и Германия. При последвалите гърмежи тогава се стигна до приключване на огромно количество синьо гориво в Балтийско море, съобщи Ройтерс.

За приемане на резолюция от съвета са нужни най-малко девет гласа " за " и не би трябвало да има нито едно несъгласие от петте непрекъснати членки - Съединени американски щати, Англия, Франция, Русия и Китай.

Това значи, че вотът може да съвпадне със съвещанията на Общото заседание и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадени на първата годишнина от нашествието на Москва в Украйна, отбелязва Ройтерс. Вероятно в четвъртък Общото заседание още веднъж ще гласоподава резолюция с апел към Русия да изтегли войските си и за прекъсване на огъня.

Швеция и Дания, в чийто изключителни стопански зони бяха осъществени нападенията против " Северен поток ", излязоха със умозаключение, че тръбопроводите са взривени съзнателно, само че не споделиха кой стои зад това.

Съединени американски щати и НАТО окачествиха случая като " бойкот ". Москва упрекна Запада. Нито една от двете страни не е показала доказателства.

Миналата седмица проверяващият публицист Сиймор Хърш, спечелил премия " Пулицър " през 1970 година, написа - като се базира на неназован източник - че водолази от американските военноморски сили са разрушили тръбопроводите с експлозиви по заповед на президента Джо Байдън.

Белият дом отхвърли изказванията и ги дефинира като " тотално погрешни и цялостна небивалица ".

Източник: ТАСС, Българска телеграфна агенция, „ Гласове “
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР