От 22 април до 25 юни 2017 г., всяка събота

...
От 22 април до 25 юни 2017 г., всяка събота
Коментари Харесай

National Geographic и Музейко организират работилници за деца, посветени на откритията на Айнщайн

От 22 април до 25 юни 2017 година, всяка събота и неделя от 13:00 ч. до 14:00 ч. и от 14:00 ч. до 15:00 ч. просветителният канал National Geographic, взаимно с детски теоретичен център Музейко, провежда поредност от работилници за деца на 7 или повече години. В групи по 10, дребните откриватели ще могат да вземат участие в опити, свързани с някои от най-големите открития на Айнщайн - Брауновото придвижване, фотоелектричният резултат, както и Специалната и Общата доктрина на относителността.

Алберт Айнщайн е една от най-великите персони на 20-ти век, която ще остане вечно в историята със своите научни постижения. Малцина обаче знаят какъв е бил той като младеж, брачен партньор, татко или другар. На 23 април (неделя) от 21:55 ч. National Geographic ще излъчи премиерата на първата си напълно игрална продукция „ Геният ", основана на книгата на Уолтър Айзъксън „ Айнщайн “, която споделя за  човека зад брилянтния разум и по какъв начин Алберт е станал Айнщайн. Поредицата надниква в живота на великия академик оттатък общоизвестното. Епизодите ще се излъчват всяка неделя от 21:55 ч., а повторенията ще бъдат в сряда от 20:55 ч. и в събота от 20:00 ч.

„ Геният “ е ново начало за просветителния канал National Geographic, защото за първи път ще бъде излъчена напълно игрална продукция, в чието основаване вземат участие редица носители на „ Оскар “. „ В серия от инициативи  ще се постараем да  предизвикаме  любопитството и творчеството на младежите “, разяснява Красимир Николов, Старши вицепрезидент за Централна и Източна Европа на FOX Networks Group.

Ето и повече за опитите, които са особено създадени от научния екип на Музейко, с цел да срещнат всички искащи любопитни деца с главните открития на Айнщайн във физиката:

  • Експерименти, свързани с Брауновото придвижване . Участниците ще могат да следят придвижването на браунови частици във вода на два микроскопа, заредени с предметни стъкла с вода с примеси. Единият от микроскопите ще бъде обвързван с екран в залата и ще разрешава да се следи протичащото се при по-голямо нарастване.
  • Експерименти, свързани с фотоелектричния резултат . Те съставляват проява на фотоелектричния резултат посредством изтребване на електрони от цинкова пластина, когато бъде облъчена с избрана светлина. Този опит ще бъде сбъднат благодарение на електроскоп (уред, който демонстрира съществуването на електричен заряд). Освен истинския теоретичен опит, децата ще следят къде на процедура се употребява фотоефектът, да вземем за пример във фотоклетки и слънчеви панели.
  • Експерименти, свързани със Специалната доктрина на относителността. Те  ще са свързани със светлината, която е основно разбиране в тази доктрина. С опитните постановки децата, които вземат участие в работилниците ще могат да следят и изследват праволинейното разпространяване на светлината,  отражението и пречупването на светлина, разлагането на светлината на съществени цветове, цветообразуването и цялостното вътрешно отражение.
  • Експерименти, свързани с Общата доктрина на относителността . В рамките на тези демонстрации ще бъде издигнат макет от рамка и разтеглив материал, в който ще се поставят топки с друго тегло. Така ще се показва изкривяването на пространството към солидни тела.

Всички опити ще бъдат съпроводени с инструкции за осъществяването им и спомагателна информация. Освен това, децата ще приготвят факсимилета на първите страници на истинските публикации на Айнщайн, които излизат през 1905 година – годината на чудесата на Айнщайн, когато той е разгласил най-големите си открития във физиката.

Всички деца на възраст 7 и повече години, които желаят да се включат в работилниците са добре пристигнали в Музейко. За заниманията не е належащо авансово записване и са включени в билета за Музейко.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР