От 21 до 28 юли 2018 г. португалската столица Лисабон

...
От 21 до 28 юли 2018 г. португалската столица Лисабон
Коментари Харесай

3 медала за олимпийците ни по физика в Лисабон!

От 21 до 28 юли 2018 година португалската столица Лисабон бе хазаин на най-голямото и значимо съревнование по физика за възпитаници - Международната олимпиада по физика, 49-о издание .  В надпреварата участваха над 400 възпитаници от 90 страни от целия свят, измежду които и България. Държавата ни е една от страните учредителки на МОФ още през 1967 година и всяка година резултатите на националния ни тим сами приказват за положителната целогодишна подготовка. Тази година физиците прибавиха още 3 медала и 2 почетни грамоти към достиженията.

Вече две години състезателите получиха опцията да се приготвят в нова оборудвана лаборатория. Центърът за подготовка на възпитаници и учители предлага нужните уреди за проучване и решение на задания.
От тазгодишното издание българските възпитаници се завръщат със извоюваните 2 грамоти, 2 сребърни и 1 бронзови медала , като заслугата изискуем и на отдадените ръководители на отбора  - проф. Мирослав Абрашев и гл. ас. Нено Тодоров, от Физически факултет на Софийския университет.

Националният тим по физика този сезон бе в следния състав и завоюва оценките:
Георги Александров, 11 кл., СМГ, София - сребърен орден Иво Петров, 10 кл., СМГ, София - сребърен орден Стефан Иванов, 11 кл., ППМГ, Бургас - бронзов орден Руско Русков, 12 кл., АЕГ, Бургас - почетна грамота Владислав Стефанов, 12 кл., МГ Плевен - почетна грамота
Състезателната част на МОФ се организира в границите на 2 дни - научен (3 задания в няколко физични посоки, за 5 часа) и на практика (една или две задания с 5-часова продължителност) кръгове. Задачите се обичайно се приготвят от страната хазаин и се утвърждават от интернационалния ръб. Четирима от физиците на IPhO бяха част и от тима за Европейската олимпиада по физика в Русия през май, откъдето всеки от петимата състезатели се завърна с орден.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР