От 21 до 23 септември в Ню Йорк се състоя

...
От 21 до 23 септември в Ню Йорк се състоя
Коментари Харесай

Грета Тунберг към световните лидери: Как смеете?

От 21 до 23 септември в Ню Йорк се състоя ежегодната среща на Организация на обединените нации, отдадена на климата. Съвсем предстоящо, на нея се появи и шведската активистка Грета Тунберг. За да участва, по-рано тя прекоси Атлантическия океан с високотехнологична яхта с нулеви нездравословни излъчвания.

По време на събитието тя произнесе тирада, ориентирана към водачите на водещите стопански системи в света. „ Всичко това е неверно. Не трябваше да съм тук. Аз трябваше да съм на учебно заведение, от другата страна на океана... Откраднахте фантазиите и детството ми с вашите празни думи и, въпреки всичко, аз съм измежду късметлиите. Хората страдат. Хората умират! Екосистемите ни се разрушават. В началото на всеобщо изгубване сме, а всичко, за което можете да говорите, са пари и приказки за безконечен стопански напредък. Как смеете?! “

Природозащитничката едвам сдържа сълзите си за петте минути, в които говореше, а малко по-късно, дружно с 15 деца от 12 разнообразни националности, подадоха тъжба против Германия, Франция, Бразилия, Аржентина и Турция за това, че са нарушили човешките им права, като не са взели ограничения за прекъсване на климатичните промени и се отклоняват от поставените през 2015-а цели в Парижкото съглашение. Децата настояват още, че правата им се нарушават и съгласно Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, основана през 1989 година Нея двата най-големи естествени замърсители – Съединени американски щати и Китай – също са утвърдили, като се изключи частта, която разрешава на децата да търсят правдивост при намерено нарушаване.

Миналия петък Грета поведе 250 000 души на митинг в Ню Йорк, а по света излязоха общо над 4 милиона.

За първи път Тунберг направи проява предходната година пред Шведския парламент, а в този момент е решена да пропусне и учебно заведение, с цел да се бори с казуса за климатичните промени. Заради дейностите си, тя е номинирана и за Нобелова премия за мир и в случай че я завоюва, ще се трансформира в най-младия ѝ лауреат.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР