От 2035 година няма да можем да си купуваме нови

...
От 2035 година няма да можем да си купуваме нови
Коментари Харесай

Ще можем ли да караме дизелов автомобил след 2035 г.

От 2035 година няма да можем да си купуваме нови коли с мотори с вътрешно горене, а единствено втора ръка.
 
Преди седмица Европейският парламент утвърди новите ограничения за понижаване на излъчванията на въглероден двуокис от нови леки пътнически коли и леки търговски транспортни средства.
 
Една от ограниченията за понижаване на въглеродните излъчвания е прекъсването на производството на леки и лекотоварни коли с мотори с вътрешно горене. Мярката има екологични, стопански и обществени цели, разяснява българският евродепутат Петър Витанов, който е член на комисията по околна среда пред БНР. По думите му от 1990 година, не са открити устойчиви различни решения за декарбонизацията в сухопътния превоз.
 
Витанов акцентира, че в България живеем две години по-малко, в сравнение с междинните европейци, поради качеството на въздуха.
 
" Страдаме от хронични респираторни болести в пъти повече от междинния европеец, тъй че за нас това е значимо да имаме някакви в действителност смислени стъпки за декарбонизация на превоза. Дори по най-консервативния прочит електрическите коли замърсяват три пъти по-малко, в сравнение с стандартните, когато се вземе целият витален цикъл. ", изясни той.

За разлика даже от нашиге северни съседи като румънците, които са съществени автомобилни производители, Унгария, Чехия и Словакия, която  е номер едно по произвеждане на коли на глава от популацията, Германия, Франция, Италия и редица други производители, ние нямаме автомобилна промишленост, сочи още евродепутатът.

Забраняват продажбата на нови дизелови и бензинови коли от 2035г.

" Има значително хора, които са ангажирани в автомобилния бранш, само че няма компания, която да се занимава с елементи, които са свързани с мотори с вътрешно горене. Много от фирмите се занимават с произвеждане на програмен продукт, с произвеждане на различен вид артикули, които биха даже имали опция да покачат своя потенциал и благоприятни условия след тази електрификация. По данни на самия български бизнес клъстер се чака тази смяна в законодателството да докара до сред 50 и 80 000 нови работни места - високоустойчиви, високоплатени, тъй че от бизнес позиция за България също е добре. ", счита Витанов.
 istock istock
Форсирането на това законодателство ще докара първо до внезапен спад в цената на електрическите коли, които даже така и така законодателство към 2025 - 2026 година ще се изравнят с цената на стандартните коли, отбелязва Петър Витанов.

" Дори при ултраконсервативни прогнози, към 2026 година се чака цената на електрическия автомобил да доближи цената на стандартния и освен това - колкото повече по-бързо се сътвори този пазар за електрически коли, толкоз по-бързо ще се сътвори пазар за втора ръка, толкоз по-бързо тези цени ще могат да бъдат по-достъпни за българския жител. Това няма да предотврати обстановката, в която България е гробница за старите европейски коли. Който си обича дизелчето, ще може да си купува втора ръка откъдето пожелае и след 2035 година. ", изясни евродепутатът.
 
В някои страни се планува държавните управления да подкрепят финансово този преход.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР