От 2025 година в центъра на София не трябва да

...
От 2025 година в центъра на София не трябва да
Коментари Харесай

От 2025 г. без стари печки в 9 столични райони

От 2025 година в центъра на София не би трябвало да пуши нито един комин. Затова ползата към безвъзмездна замяна на старите отоплителни уреди по стратегиите на Столична Община е все по-голям.  " Изгрев ", " Средец ", " Оборище ", " Студентски град ", " Илинден ", " Красно село ", " Лозенец ", " Триадица " и " Възраждане ". Ако живеете в някой от тези региони, от началото на 2025 година няма да можете да употребявате печка на твърдо гориво или какъвто и да било високоемисионен отоплителен апарат.

" В тези региони, по данни на Национален статистически институт се отопляват над 3000 семейства на дърва и въглища. От тях към 400 към този момент са подали поръчка за присъединяване в стратегиите на Столична община за замяна на уредите ", съобщи Теодора Полимерова, дирекция “Климат, сила и въздух ”, Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Домакинството на Северина в регион " Оборище " е измежду първите. От няколко месеца употребяват пелетна апаратура и са удовлетворени от резултата. " С пелетната апаратура съм от ноември месец, тогава инсталирах новото котле. Освен че е по-топло, топлината е по-добра, финансово е по-добре, в сравнение с беше на ток ". споделя Северина Йорданова. 

Колкото повече са семействата с по-екологично отопление, толкоз по-леко ще дишаме всички в тези тежки зимни месеци, когато столицата е затисната от мъгла. " Определено се усеща мръсният въздух. В момента съм с малко детенце и за мен е извънредно значимо въздухът да е чист ", показва Северина. 

При замяна на уредите по програмата на Столичната община, другите възможности са няколко - газ, климатици или пелети. Всеки избира по отношение на персоналните си желания. Едно от преимуществата на пелетите е лесното обслужване на оборудването. " Не се цапат хората. Образува се фина пепел. Между 5 и 10 минути лишава почистването на отоплителния апарат. Ако е положително качеството на пелетите, уредите могат да се почистват през 3 до 5 дни ", безапелационен е Веселин Кърпаров. 

От януари 2029 година най-замърсяващият вид отопление ще бъде неразрешен, освен в центъра на София, а в по периферията на града. Столицата ни ще се причисли към редица други европейски градове, където пушещите комини са сведени до най-малко.

" Най-скорошните образци са в Полша, такава зона се вкара в Краков. Също по този начин в Северна Италия има такава въведена в район Ломбардия ", заяви Теодора Полимерова, дирекция “Климат, сила и въздух ”, Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Ако отворим картата на Индекса за чистотата на въздуха на Европейската комисия - ето каква е обстановката в края на февруари. Най-тежко се диша в точно в Полша и някои елементи на Северна Италия. Затова в тези региони напъните за решение на казуса са най-големи.

Подобни ограничавания на замърсяващото отопление на твърди горива работят и в доста страни от Северна Европа, където мъглите в студените месеци предобладават и са причина за струпване на рискови замърсители в атмосферата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР