От 2020 година досега Crew Dragon изведе пет екипажа в

...
Коментари Харесай

SpaceX прекратява производството на Crew Dragon


От 2020 година до момента Crew Dragon изведе пет екипажа в космоса
(снимка: NASA)

SpaceX ще спре производството на нови совалки Crew Dragon, откакто завърши работата по своята четвърта и последна капсула. П отвърждавайки новината, частната галактическа компания на Илон Мъск сподели, че ще продължи да създава съставни елементи за галактическите кораби от серията и че ще резервира потенциала си за спомагателни капсули Crew Dragon, в случай че възникне нужда.
още по темата
Като се има поради естеството на Crew Dragon като совалка за многократна приложимост, постоянно се е знаело, че SpaceX ще създаде стеснен брой галактически кораби, отбелязва Engadget. Досега обаче не беше известно какъв брой капсули възнамерява да създаде компанията, преди да прекрати този жанр активност и да премине към други планове.

От първия си полет с екипаж през 2020 година до момента, в това число първия в историята напълно цивилен полет в края на предходната година. Като част от настоящата си стратегия Commercial Crew, НАСА планираше да употребява капсулата на Space X за транспорт на астронавти до Международната галактическа станция в шест обособени задачи. Наскоро обаче НАСА съобщи, че ще употребява кораба за още три полета.

Краят на производството на Crew Dragon бе оповестено в миг, когато SpaceX се стреми да получи сертификация за последващо потомство. Космическият транспортен съд е основна част от проектите на SpaceX, включващи полети до Луната и Марс. След няколко закъснения Илон Мъск неотдавна сподели, че компанията се надява да организира първия орбитален тест на Starship през май.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР