От 2020 година България е част от Валутния механизъм ERM

...
От 2020 година България е част от Валутния механизъм ERM
Коментари Харесай

Валдис Домбровскис: Следващата логична стъпка е България да се присъедини към еврозоната

" От 2020 година България е част от Валутния механизъм ERM II, именуван " чакалнята на еврозоната ". Следващата разумна стъпка е да се причисли към еврозоната ", съобщи в изявление за BTV изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.
 
Той означи, че българската валута към този момент е обвързвана с еврото, т.е. България към този момент внася парична политика от еврозоната, само че в същото време не се възползва от изгодите от еврото.
 
Според него няма място за терзание, че въвеждането на еврото ще стане причина за по-висока инфлация.
" Можем да кажем, че инфлацията не е обвързвана с еврото, тъй като инфлация има в целия Европейски съюз. В страните отвън еврозоната тя е по-висока ", разяснява Домбровскис.
 
" Наистина сега сме в подтекст на висока инфлация. Знаем, че главната причина за нея са високите цени на силата, както и нарушаванията с веригите на доставки, на които станахме очевидци през последните години, работим за справяне с тези аргументи ", добави Валдис Домбровскис.
 
Той предвижда, че в идващите месеци инфлацията последователно ще стартира да спада. Същевременно би трябвало да се означи, че няма да бъде толкоз бърз развой, тъй като инфлацията, която в този момент следим, се е популяризирала от цените на силата до стопанската система в по-общ проект. Така че, това закъснение на инфлацията ще изисква усърдие и пореден микс от макроикономически политики, изясни зам.-председателят на Европейската комисия.
 
Домбровскис разяснява и решението на България да предоговори уговорките, свързани със затварянето на въглищните централи, по Плана за възобновяване и резистентност. При справедливи условия страните могат да трансформират Плановете си и това значи, че могат да предоговорят Плана, да показват нов и да преминат през развой на утвърждение, сподели той.
 
По думите му това е допустимо при справедливи аргументи и изключителни условия. Крайната упоритост на новия План би трябвало да дава отговор на съществуващия, означи Домбровскис. Той напомни, че България към този момент има относително закъснение по осъществяването на Плана, тъй като той бе утвърден през май 2022 година, а при множеството държави-членки утвърждението е било още през 2021 година.
 
" Важно е да се концентрирайте върху осъществяването, с цел да може страната в действителност да се възползва от наличното финансиране, съобщи зам.-председателят на Европейската комисия. За да получи заплащания по Плана за възобновяване и резистентност, България би трябвало да покрие контрактуваните цели ", означи той.
 
По тематиката за приемането на България в Шенген, Домбровскис разяснява, че Европейската комисия към този момент няколко пъти е излязла със умозаключение, че страната ни дава отговор на критериите за присъединение. Така че, съгласно него, е въпрос на политически договаряния с страните, които наскоро блокираха приемането на България в Шенгенското пространство.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР