От 2018 г. се предвижда увеличението на пенсиите да е

...
От 2018 г. се предвижда увеличението на пенсиите да е
Коментари Харесай

От догодина ще има гарантиран минимален ръст на пенсиите

От 2018 година се планува нарастването на пенсиите да е с обезпечен най-малко от 3.8%. Това е записано в плана за бюджета, заяви по време на парламентарния надзор общественият министър Бисер Петков.

Логиката на това предложение е, че при някои пенсионери последното нарастване е било по-малко от това по разнообразни аргументи, а някои дори са получили стотинки.

В отговор на въпрос на народен представител министърът изясни, че през юли е осъществено преизчисляване на пенсиите, при което за разлика от осъвременяването по по този начин нареченото швейцарско предписание (съобразяващо се с инфлацията - бел. ред.) нарастването не е с прецизен %. При него актуализацията се прави като се вземат поради разнообразни критерии, а този с най-голяма тежест е осигурителният стаж.

Това е и повода нарастването да не е еднообразно за всички, а има и няколко групи, при които това въобще не се е случило. Последното обгръща 4900 пенсионери. Някои обаче са получили известна отплата с покачването на минималната пенсия от 1 октомври. Без покачване са останали тези, които получават тавана за пенсия сега както и хората, които получават бонус за отсрочено пенсиониране.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР