От 2017 г. България, по примера на много други страни,

...
От 2017 г. България, по примера на много други страни,
Коментари Харесай

Ние сме бъдещето на България: Каквото и да правим, трябва да влагаме сърце!

От 2017 година България, по образеца на доста други страни, стартира да образова студенти по компетентност " Военен доктор ". Това стана допустимо след тристранно съглашение сред Военномедицинска академия, Военноморското учебно заведение и Медицински университет-Варна. Какво кара един младеж да се хвърли в дълбокото и да поеме по сложния и неотъпкан път на това предизвикателство споделя пред news.bg един от кадетите в първия в историята на България випуск военни лекари Петя Петрова .

Петя, за какво се решихте на това предизвикателство - избрахте компетентност, която се вкарва за първи път в България?
Изборът да бъдеш боен доктор е осъзнато приемане на това персонално предизвикателство.Тази компетентност е единствената, която ти дава повече от една опция за реализация. Хареса ми това, че има както здравно, по този начин и военно образование, което ще ми е потребно в построяването ми като персона.

Имате ли в фамилията и околните военни или лекари? Как одобриха те този Ваш избор?
В моето семейство няма военни или лекари. То е извънредно гордо с мен и с моят избор. Благодарение на старанието, което полагах, и любовта, с която ме обгрижваха родителите ми, за мен интервалът на кандидатстването беше доста друг от същия за всеки кандидатстващ. В последна сметка постоянството ми се отблагодари. Кандидатствах единствено тук по тази компетентност - боен доктор, и ме одобриха.

Преди това обмисляли ли сте опцията да се обучавате и да търсите реализация в чужбина?
За мен реализацията в чужбина стои на назад във времето. Важно е ние - младежите, да останем в България! Нали сме бъдещето на тази нация!

Как Ви се отразява отговорността, която носите - като първи випуск упованията към Вас са доста съществени?
До момента не съм съжалила и за момент за избора си. Имало е моменти, в които съм се питала дали ще се оправя, дали не е прекомерно мъчно за мен, дали в действителност това е моето предопределение... Това са моментите, които каляват характера.

Кое образование е по-тежко за Вас - военното или здравното?
Определено стартът не е елементарен, само че пък да следваш медицина и да си във военно учебно заведение си е същинско премеждие и то за цялостен живот - да надминаваш и изненадваш себе си непрекъснато. Когато влагаш усърдие и сърце в това, в което правиш, няма сложни инициативи. Защото няма невъзможна цел, има незадоволително предпочитание.

Предполагам, има моменти, в които натоварването Ви и идва вповече. Какво Ви стимулира и въодушевява, с цел да продължите напред?
Големите упования могат единствено да ни стимулират да бъдем образец за другите след нас. Хубаво е, че ние даваме старта на толкоз виновна и сериозна специалност.

Освен дисциплината, какво още се крие зад триумфа?
Много труд и религия в себе си.

Знаете ли към този момент какво желаете да специализирате?
Имам нещо поради, само че към момента има време до специализацията. Винаги съм желала да специализирам във ВМА-София и съм доста радостна, че ми се отдава тази опция.

Разликата, съгласно Вас, сред цивилния и военния доктор е в?
Разликата е дисциплината, положителната подготовка освен в образователен, само че и в житейски проект. Дългът и любовта към Родината. Горда съм, че съм избрала да бъда боен доктор.

Какъв зов бихте отправили към младежите в България, пред които следва изборът " у нас или в чужбина? "
Предполагам, че си показват живота си след 10 години по следния метод: Бяла престилка, стетоскоп в джоба, табелка с името, започващо с доктор и необятна усмивка... Аз също бях по този начин. Затова, дано си изберат специалност, която ще ги провокира всеки ден, специалност, с която ще могат да изразят себе си, специалност, която ще ги прави щастливи и удовлетворени. И също където и да се намират, да вършат каквото би трябвало и да влагат сърце. Само, когато нещата се вършат с готовност, те се получават елементарно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР