От 2016 г. ЕС предоставя на Турция помощ за посрещане

...
От 2016 г. ЕС предоставя на Турция помощ за посрещане
Коментари Харесай

Сметната палата на ЕС: Помощта за бежанците в Турция не оказва трайно въздействие

От 2016 година Европейски Съюз дава на Турция помощ за посрещане на филантропичните потребности на признатите в страната над четири милиона бежанци в размер на шест милиарда евро. Все още липсва трайно влияние от оказваната европейска помощ, се показва в отчет на Сметната палата на Европейски Съюз, представен от Българска телеграфна агенция.

Финансирането е можело да реализира по-голяма икономическа успеваемост и да има по-значително влияние, подкрепените планове изостават от графика и не е несъмнено дали ще бъдат продължени след прекъсването на поддръжката от Европейски Съюз, се добавя в документа. Отбелязва се, че Европейската комисия, която следи за осъществяването на плановете, е внесла усъвършенствания, довели до спестяването на 65 милиона евро. Комисията обаче не е оценявала непрекъснато дали разноските по плановете са основателни и това е пропуск, който заплашва успеваемостта, сочи оценката на палатата.

Помощта от Европейски Съюз е довела до облекчение на проблемите в опазването на здравето, образованието и общинската инфраструктура, и до отбягване на напрежение на пазара на труда. Подготвените планове, като да вземем за пример образование за работа и помощ за бежанците за започване на личен бизнес, в по-голямата си част са били осъществени. Въпреки това не е оценен резултатът от помощта. При издигнатите нови учебни заведения за бежанци палатата не е съумяла да получи задоволително данни от турската страна, с цел да реши отражението. Опустошителните трусове в Турция през 2023 година също са имали значително отражение върху плановете, регистрира палатата.

Европейска комисия е съумяла да обезпечи резистентност единствено на инфраструктурните планове като градежа на учебни заведения и лечебни заведения, само че не и на социално-икономическата поддръжка за работните места, а за водещите планове в региона на образованието и опазването на здравето не е несъмнено, че ще продължат без поддръжка от Европейски Съюз. Комисията се е пробвала да усъвършенства работната среда за интернационалните неправителствени организации, само че неналичието на политическа воля от страна на националните управляващи е спънка, се показва в отчета.

Отбелязва се, че с изключение на шестте милиарда евро целева помощ, от които до момента са изплатени пет милиарда евро, Европейски Съюз е обезпечил още три милиарда евро за поддръжка на турската страна. От общия брой признати в Турция бежанци, над 3,2 млн. са от сирийски генезис, а под пет на 100 от тях живеят в лагери, демонстрират данните.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР