От 2013 г. досега съдебната заседателка Мария Щуркова е била

...
От 2013 г. досега съдебната заседателка Мария Щуркова е била
Коментари Харесай

Съдебна заседателка, осъдила Иванчева и Петрова, е член на изборни комисии от ГЕРБ

От 2013 година до момента правосъдната заседателка Мария Щуркова е била в съставите на районни изборни комисии от квотата на ГЕРБ и е взела участие в шест избора. Щуркова е била представител на ръководещите в РИК в това число и при локалния избор през 2016 година, когато самостоятелната Десислава Иванчева завоюва кметския пост в „ Младост “ и победи кандидатката на ГЕРБ.
В същото време Щуркова бе част от състава на профилирания съд, постановил тежки присъди за Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, откакто ги призна за отговорни, написа още Defakto.bg.

Данните за нея бяха докладвани на възобновеното съвещание по проблема „ Младост “ в апелативния спецсъд. Проверката бе направена по гледище на Биляна Петрова, почетено от втората инстанция.

След приемането на данните от ЦИК, към апелативния спецсъд бе отправено ново искане – този път да се изиска информация от политическа партия ГЕРБ дали заседателката Мария Щуркова е неин партиен член. Съставът, ръководен от Георги Ушев, реши да пита ГЕРБ единствено дали въпросната дама е член на партийното управление. Защото Законът за правосъдната власт планува, че правосъден заседател не може да е лице, което „ взе участие в управлението на политическа партия, коалиция или организация с политически цели “ (чл. 67 ЗСВ). Но тук става дума не за общите забрани, а за съответни преценки в съответен проблем.

Откритието за „ изборната “ връзка в тази ситуация е скандално, тъй като сочи на пристрастност, а оттова – за какво не – и на наказание от противозаконен състав. Още повече, че и Иванчева, и нейната заместничка като кмет на „ Младост “ Петрова са безапелационни – измежду главните цели на гръмката акция против тях, последвана от развой, е отстраняването им от ръководството на общината, най-много от борбата с презастрояването там. А в случай че Щуркова е и партиен член, ксандалът става още по-голям. А че не е в управлението на ГЕРБ е ясно занапред.

Наредбата за правосъдните заседатели е пределно ясна в това отношение: при осъществяване на функционалностите си те би трябвало „ да работят по съвест и разбиране, учредено на обективно, всестранно и цялостно проучване на всички условия по делото, като не се поддават на напън, закани, тласъци, директни или косвени въздействия, без значение от техния източник„. Нещо повече – измежду главните условия към тях е това за политически неутралитет. „ Съдебните заседатели не би трябвало да позволяват в своята работа да бъдат повлияни от свои или непознати политически пристрастия„, разпорежда наредбата.

От апелативния спецсъд през днешния ден също бе поискано отчасти освобождение на запорираните банкови сметки и на тримата подсъдими – Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров. В момента те не работят, обитават под „ домакински арест “ и не разполагат със средства за прехрана, лекуване и други нормални потребности.

След отмора съставът, отпред с ръководителя Ушев, разреши на Биляна Петрова да тегли месечно средства в разчмер на една минимална заплата – сега 560 лв.. Останалите двама би трябвало да уточнят молбите си и тогава ще има изговаряне по тях.

Не е подготвена назначената по искане на прокуратурата нова експертиза на прословутото „ тефтерче “ на Десислава Иванчева и съответно на цифрови записи в него. За тефтерчето на първа инстанция експертиза бе безапелационна – интересуващите прокуратурата записи не са правени нито от Иванчева, нито от Петрова. При наново проучване бе оповестено, че евентуално те не са дело и на Петко Дюлгеров, само че не могат да са безапелационни.

Георги Ушев разпореди на движимостите лица да показват умозаключение до 8 декември. Процесът продължава през декември.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР