От 2013 г. България е обект и на наказателна процедура

...
От 2013 г. България е обект и на наказателна процедура
Коментари Харесай

Община Сандански подписа договор по европроект за обработка на отпадъци за над 9 млн. лв.

От 2013 година България е обект и на наказателна процедура на Брюксел поради незакритите в точния момент остарели депа за боклуци, като страната ни е поела ангажимент да затвори всички проблематични остарели сметища до края на годината.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
Обединение с главен участник " Геострой " ще строи " Земляне "

Конкуренцията смъкна цената на депото с близо 8 млн. лева
2 ное 2016
До края на годината ще проработи депото за боклуци на Стара Загора

В момента тече процедура за избор на оператор на оборудването
27 сеп 2016 Инсталация за обработка на боклуци ще бъде построена в община Сандански безплатно с помощта на оперативна стратегия " Околна среда " 2014 - 2020 г.В понеделник договорът бе подписан от министъра на околната среда и водите Нено Димов и кметовете на Сандански Кирил Котев, на Кресна Николай Георгиев и на Струмяни Емил Илиев. Общият размер на инвестицията е над 9.3 млн. лева, като над 7 млн. лева са обезпечена от стратегия " Околна среда ".

Какво ще бъде построено

По плана ще бъдат построени две съоръжения за обработка на боклуци. Едната е компостираща за разделно събрани зелени и биоразградими боклуци с потенциал 2623 тона годишно, а втората - за авансово отнасяне на смесено събрани битови боклуци с годишен потенциал 10 430 тона, оповестява екоминистерството.
Съоръженията ще бъдат в административните граници на община Сандански и обгръщат Сандански, Кресна и Струмяни. Компостиращата апаратура ще обслужва над 43 хиляди поданици, а инсталацията за авансово отнасяне - над 47 хиляди поданици.
Периодът за физическо привършване на дейностите по плана е 27 месеца.

Бавно, само че славно

Според министър Нено Димов с осъществяването на плана ще се подкрепи постигането на националните цели, заложени в законодателството и в Националния проект за ръководство на отпадъците 2014 - 2020. Целта е до 2020 година да се ограничи до 35% количеството на депонираните биоразградими боклуци спрямо 1995 година До края на 2020 година делът на рециклираните битови боклуци би трябвало да се усили до не по-малко от 50%.
От 2013 година България е обект и на наказателна процедура на Брюксел поради незакритите в точния момент остарели депа за боклуци, които съставляват екологичен проблем. Страната ни е поела ангажимент да затвори всички останали остарели сметища до края на годината. Наскоро екоминистърът разяснява пред публицисти, че от 113 проблематични депа, включени в наказателната процедура на Европейска комисия против България, 96 са към този момент закрити, а употребата на останалите 17 ще бъде прекъсната до 31 декември 2017 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР