От 2012 г. до 2017 г. в България има над

...
От 2012 г. до 2017 г. в България има над
Коментари Харесай

Изработиха карта на насилието над жени в България

От 2012 година до 2017 година в България има над 140 случая на принуждение над дами, довели до присъди за ликвидиране или опит за ликвидиране. Това демонстрират данните от новата платформа на Българския хелзинкски комитет ubita.org, която се базира на данни, събирани в продължение на 3 години.
Най-малко 102 са неоправдателните присъди за умишлени убийства на дами от мъже.Правозащитниците означават, че формалната статистика не включва данни за случаите на домашно принуждение и другите форми на принуждение против дами, а ревността или тежкото материално състояние не престават да се възприемат от съда като „ смекчаващо виновността събитие ".На този декор, проучването демонстрира, че в 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите си, а 44 на 100 от причинителите са някогашни или сегашни сътрудници. Всяка трета убита жена е била обект на редовно принуждение, а всяка десета е търсила протекция от полицията.
На интерактивна карта са показани областите на страната с данни за всяко дело - възраст на причинител и жертва, връзките посред им, метод на осъществяване на действието и така нататък Има и препратки към съответните правосъдни решения, както и информация за медийно известните случаи.
Данните демонстрират, че най-вече каузи за принуждение над дами с тежки или съдбовни последствия има в София (18), Пловдив (11) и Бургас (12).
„ Липсата на данни и разбори спомага само за прикриване на мащабите на казуса, на факторите, които способстват за неговата резистентност и на методите за неговото унищожаване. Авторите на плана споделят разбирането, че е невероятно да се борим против "невидими " проблеми. За да изкореним насилието, би трябвало първо да го създадем очевидно ", пишат от БХК.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР