От 2008 година, всяка година на 28 юли, се отбелязва

...
От 2008 година, всяка година на 28 юли, се отбелязва
Коментари Харесай

В Световния ден за борба с хепатита в България достъпът до навременна диагностика все още е под въпрос

От 2008 година, всяка година на 28 юли, се отбелязва Световният ден за битка с . Това е интернационална самодейност, която адресира напъните по света за елиминиране на вирусните хепатити. Посланието на самодейността през 2021 година е „ Хепатитът не може да чака “.

Според Световната здравна организация (СЗО), на всеки 30 секунди в света от заболяване, обвързвано с вирусния хепатит, умира 1 човек. По тази причина СЗО насочва апели за дейни дейности, ориентирани към реализиране на устойчиви резултати в битката с вирусните хепатити, даже в изискванията на пандемията от новия ,  Преди 6 години СЗО одобри тактика за елиминиране на хепатита до 2030 година, като акцент в нея са ранната диагностика и лекуването на болестта. Въпреки това, съгласно формалните отчети и данни, равнищата на диагностициране на вирусните хепатити са ниски във всички райони по света. Като главно предизвикателство за доста страни СЗО показва неналичието на финансиране за тестване и лекуване на вирусния хепатит, само че се акцентират и триумфите в създаването на национални тактики за битка с вирусните хепатити.
 Хепатит: Видове, признаци и лекуване Хепатит: Видове, признаци и лекуване
Какво е хепатит? Хепатитът се отнася към възпалителните болести на черния дроб. Често негов извършител се оказва вирусна зараза,...

Един от триумфите на България в тази област е приемането на Национална стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити, съгласно която се планува до 2025 година да се понижи заболеваемостта от вирусни хепатити с близо 50 на 100, а смъртността от тази болест да намалее с 30%. Програмата е призната след 8-годишно изпитание на пациентските организации и макар, че в нея има лимитирани старания на страната по предварителна защита, проучване и лекуване на уязвимите групи, тя е добра първа крачка. Страната ни е дебитор на пациентите, живеещи с хепатит, тъй като досега няма обезпечени условия за гратис и навременно проучване за вирусни хепатити, изключително за най-уязвимите, подвластни от страната, жители.

Хепатитът е едно от най-коварните болести, защото заради неналичието на ясни признаци мнозина не знаят, че са инфектирани. Хроничните хепатити В и С крият съществени опасности от тежки затруднения – в случай че не бъдат лекувани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, в резултат на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е съвсем постоянно съдбовен. Според Световния хепатитен алианс всеки ден от хепатит умират 4 000 души. Важно е да се знае, че хепатит С е лечим чрез безинтерферонова и перорална терапия, която продължава сред 8 и 24 седмици. Тя протича без съвсем никакви нежелани лекарствени реакции, подобаващи са за необятен кръг от пациенти, в това число и такива с декомпенсирана цироза, на хемодиализа и така нататък Благодарение на безинтерфероновите режими, които се покриват напълно от НЗОК, пациентите могат да реализират изцеление сред 95 -100%, оповестяват от Национална пациентска организация.

Хепатит В от своя страна е предотвратим посредством имунизация. Отдавна съществува безвредна ваксина, която дава най-малко 10-годишен имунитет, а от 1992 година е измежду наложителните ваксини за новородени. В случай на зараза, която от остра минава в хронична (тоест човек е притежател повече от 6 месеца), съществуват и ефикасни медикаментозни лечения, които потискат размножаването и разпространяването на вируса, надлежно лимитират вредата върху черния дроб и появяването на съпътстващи болести.

Защо е значимо проучването за хепатит В и С?
 Рязко нарастване на заболелите от хепатит в страната Рязко нарастване на заболелите от хепатит в страната
Сериозно покачване на случаите на болни от хепатит в цялата страна. Министерството на здравеопазването разгласи епидемиологични гърмежи в о...

• При ранно разкриване, хепатит С е изцяло лечим, а хепатит В се поддържа посредством терапия;

• Хепатит В и С нормално протичат без симптоми;

• Ако сте над 45 години – една от огромните рискови групи – евентуални носители на вируса на хепатит C са хората, които преди 1992 година са претърпели кръвопреливане или здравна операция. Тогава кръвта и кръвните артикули не са били изследвани за хепатит C и по този метод огромна част от хората са се инфектирали без да знаят.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР