От 2007 г. африканските страни изпълняват амбициозен проект на стойност

...
От 2007 г. африканските страни изпълняват амбициозен проект на стойност
Коментари Харесай

Великата зелена стена: Или как Африка може да се защити от Сахара

От 2007 година африканските страни извършват упорит план на стойност 33 милиарда $. Целта му е да озелени повече от 1 милион квадратни километра пустинни земи. За съпоставяне тази територия е сравнима с територията на Франция и Испания взети дружно. Защо пустинята Сахара се уголемява и ще съумеят ли африканците да победят природата?
 Снимка 227830
Източник:

Незабелязаната война

Сахара е най-голямата пустиня в света. Простира се в цяла Африка и заема 30% от континента. Но най-страшното е, че от 19-ти век насам тя непрестанно пораства. Усвояването на континента от европейците докара до обстоятелството, че южната граница на пустинята се измества с към 6-10 километра годишно.

През целия 20-ти век Сахара " настава " към Сахел - тропическа савана, която разделя пясъците от джунглата. Като тясна линия земя, тя се простира на 3900 км от Атлантическия океан на запад до крайбрежията на Червено море на изток. Общата повърхност на района е 3 милиона квадратни километра.

От 1914 година насам в Сахел постоянно се записват суши, което води до всеобщи огнища на апетит. Те доближават максимума си през 60-те години на предишния век, когато локалните поданици живеят няколко години на практика без дъжд.

За 50 години броят на несъответствуващите за селско стопанство площи се е нараснал с 10% - с цялото развиване на технологиите и повишаване на популацията! Днес 300 милиона африканци, живеещи непосредствено в саванния пояс, са изложени на риск от гладна гибел, написа dzen.ru.

Ако опустиняването не бъде спряно, до 2050 година към 800 милиона души ще изгубят питателните си запаси. Това ще предизвика една от най-големите мигрантски рецесии и филантропични произшествия в историята на човечеството.

Затова през днешния ден 21 африкански страни водят същинска война с природата, пробвайки се в случай че не да спрат, то най-малко да забавят деградацията на почвата и разширението на пустинята.
 В Африка Китай строи пътища, а Европа брои инсекти
В Африка Китай строи пътища, а Европа брои инсекти

Китайските компании се оправят надалеч по-ефективно с реализирането на планове в Африка от европейските си съперници. Докато едните строят, другите се пробват да наложат своите полезности.

Защо пустинята се уголемява?

Централна Африка е най-неразвитият район на планетата. В селското стопанство не се употребяват съвременни торове и машини. В същото време земята се употребява прекомерно интензивно. Обработваемите земи не почиват, земеделските сектори не се наторяват. В последна сметка почвата ще деградира.

Силно въздействие върху обстановката оказва неконтролираната паша. Животните ядат и тъпчат растителността. И най-после, поради кариери и мини, както и за нови градове, африканците всеобщо изсичат горите.

Дърветата защищават региона от ветрова ерозия, покачват влажността и задържат водата в почвата по-дълго. Листата се трансформират в натурален тор. При парещ климат и сухи ветрове, идващи от Сахара, неналичието на гора се трансформира във нездравословен фактор за африканската екосистема.
 Снимка 572472
Източник:

Спасяването на Африка

" Великата зелена стена " е линия гора, засадена по целия пояс на Сахел. Горският пояс ще бъде необятен 15 км и дълъг 7775 км. Предвижда се планът да се осъществя посредством засаждане на 37 типа локални растения, които могат да се развиват в изсъхнал климат.

Програмата е утвърдена от доста африкански и интернационалните организации. Отпуснати са над 33 милиарда $, 21 страни вземат участие директно в плана. Предвижда се до 2030 година, когато планът завърши, да има нови 10 милиона работни места.

Разбира се, програмата включва работа с локалното население. Земеделските стопани ще бъдат научени да оставят земята на угар, скотовъдците ще бъдат задължени да следят животните или да основават кошари за тях.

Проектът обаче се развива постепенно и едва. За 16 години африканците са засадили единствено 4% от планувания горски пояс. Проектът е приключен на по-малко от 15 %.
 Европа се обръща към Мароко за чиста сила, само че Северна Африка може загуби от това
Европа се обръща към Мароко за чиста сила, само че Северна Африка може загуби от това

Там към този момент се извършват огромни планове за произвеждане на възобновима сила

Основната спънка е неналичието на съответно финансиране. Африка не е богат район и парите, отпуснати от Европа, не доближават до плана. Проблемът е в корупцията и неналичието на предпочитание измежду популацията да съблюдава новите правила.

На процедура 80% от дърветата, засадени по време на плана, починаха. Някои растения изсъхнаха заради нехайство и липса на внимание от страна на служащите. Други бяха изядени от добитък. Някои африканци, без да мислят за бъдещето, целеустремено унищожават млади дървета за гориво.

Въпреки това въпреки всичко има някои триумфи. Около 35 милиона хектара земя към този момент са възобновени в Нигерия, Сенегал и Етиопия. 350 хиляди души са получили работа. Похарчени са 8 милиарда $.

Обобщавайки загубите и междинните резултати от плана, западните вложители не бързат да отделят пари. Може да се каже, че към този момент Африка губи тази война.

Между другото, Китай също има своя лична " Зелена стена " и китайците сполучливо осъществиха своя план. Може би африканците би трябвало да се поучат от техния опит?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР