От 2002 до 2010 Лула да Силва управлява Бразилия и

...
От 2002 до 2010 Лула да Силва управлява Бразилия и
Коментари Харесай

Дойче веле: От бедно дете до президент за трети път, или как Лула се завърна

От 2002 до 2010 Лула да Силва ръководи Бразилия и й вдъхва ново самочувствие. През 2018 влиза в пандиза. Сега се завърна стремително: Лула още веднъж бе определен за президент.

 

Това написа Кристиан Вайс в текст, оповестен в Дойче веле

Той прекара 580 дни в пандиза поради корупция. А в този момент още веднъж е президент на Бразилия - за трети път. Луис Инасио Лула да Силва, именуван от бразилците просто Лула, дълго време беше считан за политически труп. Миналата година всички присъди против него бяха анулирани поради официална неточност. И Лула отпразнува брилянтно завръщане.

Това надалеч не е първият път, в който Лула се оттласква от дъното. Той е роден на 27 октомври 1945 като седмо от общо осем деца на небогати селскостопански служащи в дребен град на щата Пернамбуко в бедния североизточен завършек на Бразилия. Когато е на седем години, той се качва с майка си, братята и сестрите си в каросерията на един камион и заминава с тях за Сао Пауло. Бащата към този момент е там и работи, с цел да предложи на фамилията по-добър живот.

Неговите старания обаче не са задоволителни. Лула рано стартира да работи - по тази причина и посещава учебно заведение единствено няколко години. Той стартира работа във фабрика за металообработка и приключва редом професионално образование по работа с метали, по време на което влиза в контакт със синдикалното придвижване. В него Лула се постанова като водеща персона. През 1980 - по време на военната тирания - той и съидейниците му се възползват от недоволството на синдикатите и разнообразни обществени групи и основават работническата партия " Partido dos Trabalhadores " (на български: Партията на служащите на Бразилия).

Златните години на Лула

След редемократизирането на Бразилия след 1985 той се кандидатира три пъти за президент - без триумф. Чак на изборите през 2002 той съумява да завоюва. А през 2006 е определен наново за държавен глава. От своето осемгодишно ръководство като президент Лула оставя доста политическо завещание, самопризнание за което получава даже от политическите си съперници.

С усъвършенствана външна политика той съумява да сближи Бразилия с други латиноамерикански страни и придава на страната си световна тежест в границите на БРИКС-партньорството. През 2004 Бразилия основава дружно с Германия, Япония и Индия така наречен група на Г-4, която се стреми към непрекъснато участие в съвета за сигурност на Организация на обединените нации. С всичко това Лула вдъхва на бразилците най-много ново самочувствие.

Особено фамозни са обаче най-много обществените стратегии на Лула. Със " Семейната каса ", която обвързва обществените помощи за небогати фамилии с това децата им да вървят постоянно на учебно заведение, както и благодарение на други стратегии по време на неговото ръководство над 20 милиона бразилци съумяват да се изкачат от долната в междинната класа.

Управлението на Лула се помни и с невероятния възход на бразилския полудържавен тръст Petrobras, който откри нови петролни полета и разви новаторски добивни техники. Световната икономическа рецесия удари Бразилия по-леко, в сравнение с другите страни от района. А през 2010 година Брутният вътрешен продукт на Бразилия даже набъбна със 7,5%. Според Световната банка, това е бил най-силният растеж за южноамериканската страна от 1986 година насам.

Социалната му политика, проспериращата стопанска система и не на последния място неговият сексапил донесоха на Лула рекордното утвърждение от 87%. Неговата известност бе толкоз висока, че през 2010 поддръжката му оказа помощ на Дилма Русеф да завоюва изборите.

Сенчестите страни на неговото ръководство дълго време не засягат самия Лула. Така да вземем за пример още през юни 2005 стана ясно, че членове на държавното управление са превеждали ежемесечно пари на депутати, с цел да си купят парламентарно болшинство. Разследването на така наречен скандал " Менсалао " вкарва в пандиза доста политици. Но по този начин и не трябва потвърдено, че и самият Лула е бил забъркан.
Процесът продължава години наред. През 2012 началникът на кабинета на Лула е наказан като началник на междупартийната мрежа за подкупи. По това време Лула към този момент е на назад във времето, частично тъй като през 2011 се разболява от рак на гърлото, който по-късно е оздравял.

Скандали и загуба на власт

Големият крах на партията му стартира през 2013 година. Поради възходящото неодобрение от икономическата рецесия и подозренията за изгодите от идните огромни събития (Световното състезание по футбол през 2014 и Олимпийските игри през 2016) в необятни пластове от популацията избухват общонационални митинги - някои от които са насилствени.

През март 2014 в Бразилия стартира най-мащабният развой за корупция в историята на страната - " Операция Автомивка ". Той разкрива необятно публикувана мрежа от институционализирани присвоявания и пране на пари към петролната компания Petrobras, в чийто център са партията на Лула и няколко други политически обединения.

На изборите през октомври 2014 популацията на Бразилия е надълбоко разединено. Русеф е избрана отново с минимална преднина от единствено 3,3 процентни пункта. В последна сметка нов корупционен скандал срутва партията на Лула: през август 2016 Русеф е отстранена от служба.

Малко по-късно някогашният президент е приет за отговорен и наказан на 12 години и 1 месец затвор. Той стартира да изтърпява наказването си през април 2018.

Триумфалното завръщане на Лула

По време на ръководството на Жаир Болсонаро делото на Лула да Силва продължи да се преглежда в съдилищата. През април 2021 Върховният съд анулира всичките четири присъди за корупция против Лула, заявявайки, че съдът в Куритиба, който е провел процесите, не е бил виновен за тях.
Това върна политическите права на Лула да Силва, а той незабавно се възползва от тях и се записва като претендент за президентските избори през 2022. Сянката на корупцията обаче и през днешния ден тегне над Лула. Мнозина може би са дали своят вот за него най-много тъй като той е считан за най-обещаващия конкурент на сегашния президент Болсонаро. С други думи: Лула е по-малкото зло.

Болсонаро е първият президент на Бразилия, който не е избран отново. А със своите 77 години Лула чества завръщането си на политическата сцена. " Няма две Бразилии, ние сме един народ, ние сме една огромна нация ", сподели Лула в своята първа тирада след оповестяването на резултатите.

Лула се обърна и към другите страни с посланието, че Бразилия се завръща и на международната сцена, с цел да играе още веднъж водеща роля - изключително в опазването на климата. " Оставете ни да потвърдим, че е допустимо да има разцвет без да разрушаваме природата. "

Лула обаче доста добре знае, че по време на третия му президентски мандат няма да му е по никакъв начин елементарно. Както и в идните седмици до предаването на властта. За една част от бразилците Лула си остава зложелател. " Лула, ти апаш подобен! ", скандират последователите на Болсонаро в Рио де Жанейро.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР