От 2001 година датата 25 януари е приета за Ден

...
От 2001 година датата 25 януари е приета за Ден
Коментари Харесай

25 януари – Ден на Българското радио

От 2001 година датата 25 януари е призната за Ден на българското радио

На 25 януари се отбелязва Денят на Българското радио. На тази дата през 1935 година цар Борис III подписва декрет, с който радиоразпръскването в България става държавна благосъстоятелност. Днес този ден се отбелязва като ден на Българското национално радио (БНР), което остава единствената радиоорганизация в България до 1990 година, въпреки и с няколко стратегии. През 1977 година да вземем за пример то излъчва посредством четири национални стратегии – информационно-музикална („ Хоризонт “), информационно-образователна („ Христо Ботев “), музикална („ Орфей “) и просветителна („ Знание “), както и още четири районни радиостанции.

Първото предаване на частна радиостанция в България в най-ново време е осъществено на 25 декември 1992 в град Пловдив, а името на станцията е „ Канал Ком “.

Името Българско национално радио стартира публично да се употребява през 1993 година, след приемане на решение от страна на 36-то Народно заседание.

При основаването си първата българска радиостанция получава името " Радио София ".

На 18 юни 1935 година за първи основен началник радио станцията е назначен Панайот Тодоров Христов, прочут с псевдонима Сирак Скитник. В началото на 1936 година са конфигурирани три антени, с присъщата ромбоидна форма, доставени от унгарската компания " Стандарт " за радиоизлъчване на междинни талази. Антените са ситуирани край село Вакарел - за Радио София, край село Могила - за Радио Стара Загора, и край разклона за Шумен - за Радио Варна.

На 21 май 1936 година трите радиостанции по едно и също време стартират да излъчват като част от първата българска национална радиомрежа с равнопоставени радиопрограмни служби в София, Варна и Стара Загора.

Строежът на постройката, в която през днешния ден се обитава БНР стартира през 1938 година. Основният градеж е приключен през 1941 година, след което немската компания Telefunken оборудва новото радио с най-модерни за времето си технологии.

Точно в 6 часа сутринта на 9 септември 1944 година, след осъществен въоръжен прелом, Кимон Георгиев прочита по " Радио София " разгласа на Отечествения фронт. За шеф на радиото е назначен Орлин Василев, скоро сменен от завърналия се от Москва Карло Луканов, управлявал радиото от 1947 година. Станцията се трансформира в идеологическа институция на новата Отечественофронтовска власт.

На 18 януари 1960 година със заповед на министъра на просветата и културата Начо Папазов са дадени инструкции цялата активност на радиото и малкия екран да бъде в духа на решенията на конгресите и пленумите на Българска комунистическа партия. Това слага началото на Българското радио в актуалния му тип, включващо обща система на национални, районни стратегии и излъчвания за чужбина.

През 80-те за първи път излизат в ефир предаванията " Преди всички ", " Добър ден ", " Неделя 150 ", " Хора, пътища, коли ", " Спорт и музика ", станали емблематични за Българското национално радио.

За първи път на 11 ноември 1989 година Петко Георгиев произнася по националния ефир обръщението: " Дами и господа, добър ден ". Фраза която взривява телефонните линии.

От 2001 година датата 25 януари е призната за Ден на българското радио.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР