От 20-ти до 27-ми юли Бургас ще бъде домакин на

...
От 20-ти до 27-ми юли Бургас ще бъде домакин на
Коментари Харесай

Фестивал на киното в Бургас

От 20-ти до 27-ми юли Бургас ще бъде хазаин на третия Международен кино фестивал. Носители на редица влиятелни кино награди ще участват персонално и ще предизвикат публиката с последните си кино произведения. Тазгодишната селекция на фестивала ще бъде маркирана с над 30 заглавия от страните от района и ще даде ход на обичайна кино гледка, представяща членовете на интернационалното жури.
Сред акцентите са заглавия, като " Безкрайната градина " (България, Галин Стоев), " Синът на София " (Гърция, Елени Псику) с редица влиятелни кино награди, " Стремглаво " (Украйна, Марина Степанска), " Гостът " (Турция, Андач Хазнедароглу), " Зер " (Турция, Казим Йоз) и " 8``19 " (България), чийто сценарист, писателят Георги Господинов ще закрие фестивалната стратегия.
В документалната селекция намират място: " Не на място " (Турция/Белгия, Волкан Уче), " През тялото ѝ " (Гърция, Захариас Мавроеиди), " Хармония " (Англия/Русия, Фредерик Пакстън), " В (инто) нацията на огромната Одеса " (Украйна, Александър Брунковски), " Jam session " (България, Борислав Колев), " Живот от време на време " (Турция, Чем Хакверди).
Късометражната селекция още веднъж слага фокуса си върху млади режисьори с бъдеще, носители на награди от интернационалните фестивали.
Международно жури в екип: Пипо Медзапеза, Христо Илиев-Чарли, Вано Бурдули, Павел Кита и Анна Горанова ще избере спечелилите в категориите за най-хубав игрален, документален и късометражен филм, а феновете ще имат опция да вземат участие в селекцията за най-приятната премия - тази на публиката.
За пръв път тази година формален сътрудник на Международен кино фестивал - Бургас ще бъде " Ню Бояна Филм ". Най-голямото студиo на Балканите ще връчи на спечелилия в категорията най-хубав пълнометражен филм премията " Дани Лернер ". Спечелилият наградата ще може да го употребява за своя идващ пълнометражен план.
Тази година фестивалът е подготвил изненада и ще показа късометражни филми на надарени млади бургаски режисьори, които персонално ще опишат повече онлайн - самодейност, имаща за цел да се трансформира в неизменима част от фестивала и да прерасне в естрада на бургаските създатели.
Сред съпътстващата стратегия на фестивала ви чакат и доста други вълнуващи събития. Едно от тях е Сценарната работилница, която ще се организира на остров Света Анастасия с водещия български сценарист Симеон Венциславов, получил интернационално самопризнание с филмите " Посоки " и " Ага ", прочут още от предаването " Ръкописът " по Българска национална телевизия.
За първи път в Бургас със своя независима галерия ще гостува Bataki Studio в лицето на тандема Мария Дачева и Христо Дачев. В особено основаната за фестивала експозиция, озаглавена " Магията на киното в миниатюри ", ще бъде показано по извънредно изобретателен метод киното зад кадър и магията му в подробност. Изложбата ще бъде открита на 17 юли и ще продължи до края на месеца в изложба " Георги Баев ".
Организаторите на BIFF имат вяра, че третото издание на фестивала ще затвърди наложената от тях идея за преобразяване на Бургас в пресечна точка на модерни кино дейци и фенове на седмото изкуство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР