От 20 май 2022 г. и представителите на синдикалните организации

...
От 20 май 2022 г. и представителите на синдикалните организации
Коментари Харесай

Библиотекарите излизат на протест

От 20 май 2022 година и представителите на синдикалните организации на районните библиотеки към Национална федерация „ Култура “ на КТ „ Подкрепа “ стартират протестни дейности.

Причината за това е неизпълнението на в допълнение съглашение, в което са сложени условия за въвеждане на минималните начални съществени месечни хонорари в сектора.

„ Настояваме пред държавното управление и народните представители това извънредно недопустимо състояние да бъде в точния момент и изрично променено. Тези ни условия изправят пред невъзможността да изпълняваме значимите си публични функционалности. Нашите съществени претенции преди актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 година са:

Да бъде повишен с 40% Единният разходен стандарт за субсидирана численост на районните библиотеки. Необходимите средства са в размер 10 288 863 лева, в това число - за възнагражденията на личния състав по член 1, алинея 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

Да бъдат увеличени субсидираните бройки на районните библиотеки - от 1 177 на 1200.

Най-важното инвестиране на една библиотека е вложението в развиването на човешкия запас. Затова след разискване на проблемите на библиотеките, свързани с незадоволителното им финансиране участниците в Националната среща на синдикалните представители на библиотеките, извършена на 12-13 май 2022 година “, взеха решение библиотечните служащи от цялата страна да стартират протестни дейности в навечерието на най-българския празник – 24 май.

„ Призоваваме всички свои читатели и съидейници да се причислят към нашите претенции, декларират още представителите на синдикалните организации на районните библиотеки. “, споделят още те.

Служителите на Столична библиотека към Национална федерация „ Култура “ на КТ „ Подкрепа “ ще стачкуват пред постройката на библиотеката през днешния ден от 14 до 15 ч.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР