От 2 юли започва обновяването на Зона 4 в центъра

...
От 2 юли започва обновяването на Зона 4 в центъра
Коментари Харесай

Ново осветление, озеленяване, зарядни станции и обществени тоалетни в Зона 4

От 2 юли стартира обновяването на Зона 4 в центъра на София. В нея се включва пространсвото сред градината „ Кристал “, площадите „ Народно заседание “ и „ Александър Невски “, булевардите „ Цар Освободител “ и „ Васил Левски “ и  улиците „ Московска “,  „ Г. С. Раковски “, „ Париж “, „ Оборище “, „ Дунав “, „ 15 ноември “, „ 11 август “ и „ 6 септември “. Ще бъдат сменени настилки, осветяване, сложено в допълнение озеленяване и парково обзавеждане. Няколко пешеходни зони ще бъдат обособени, а дефинитивно планът ще завърши през 2019 година.

Зона 4, като част от Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване, обгръща едни от най-емблематичните обществени пространства и здания на столицата. Ето за какво обновяването и запазването на духа им е от изключителна значимост, подчертаха от Столичната община. Проекът ще протече на няколко стадия, като дефинитивно би трябвало да е подготвен през идната година.
От понеделник стартира работата по градинките „ Кристал “ и „ Климент Охридски “, изясни зам.-кметът по превоза Евгени Крусев . Около храм-паметника " Александър Невски " също ще бъдат актуализирани настилки и осветлението, като ще бъде сложено художествено осветяване на храма „ Св. София “ и ул.„ Московска “. А тя ще бъде разширена, тъй че колите да паркират на платното, а не на тротоарите, като част от зоната за паркиране към „ Ал.Невски “ също ще бъде отстранена, като методът към храма ще бъде пешеходна зона.

Обновен ще бъде и площадът към паметника на Васил Левски, а едноименият бул. от монумент до бул.„ Цар Освободител “ ще бъде реконструиран, като на следващия ден ще стартира и работа в сектора от ул. „ Граф Игнатиев “ до Ректората. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разясни:

Всички контейнери за битови боклуци в обсега на зоната ще бъдат сложени подземно, което също е значима част от смяната на визията на зоната. Ще бъдат инсталирани три зарядни станции за електрически коли в другите елементи на зоната и ще бъдат построени пет публични тоалетни на три точки. Жълтите павета  в региона на Народното събрание също ще бъдат ремонтирани.

Интересното в плана за Зона 4 обаче е, че реализатор е компания, с която предходната година общината разтрогна контракт, поради некачествено осъществяване. Кметът Йорданка Фанъдоква обаче разяснява, че присъди не раздават и се надява изпълнителите да са си взели поука.

Стойността на контракта за осъществяване е близо 21,5 млн. лева, като безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „ Региони в напредък “ е малко над 19 млн., а съфинансирането от Общината е над 2 млн.лв.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР