От 2 юли 2019 г. отпада задължението фирмите с касови

...
От 2 юли 2019 г. отпада задължението фирмите с касови
Коментари Харесай

Отпадат книгите за дневни финансови отчети на касовите апарати

От 2 юли 2019 година отпада задължението компаниите с касови апарати да водят книги за дневните финансови доклади, оповестиха от Националната организация за приходите. Задължението остава за бензиностанциите, употребяващи електронни системи с фискална памет (ЕСФП).

При работа с касови бележки от кочан търговците ще водят специфичен указател, в който ще вписват началния и крайния номер на издадените касови бележки за деня и общия оборот, изчислен въз основа на всички тях, както и текст, указващ повода за работа с бележките от кочан. Регистърът се съхранява в комерсиалния обект.

Също по този начин е планувано да отпадне и задължението за печатане на дневни финансови доклади от фискалните устройства, като това облекчение не се отнася за лицата, употребяващи ЕСФП. Това облекчение ще стане допустимо, откакто фърмуерите на устройствата бъдат обновени с функционалност за автоматизираното генериране на дневен финансов доклад.

С последните промени в Наредба Н-18 е въведено условие всяко фискално устройство, в това число вградено в автомат на самообслужване, да генерира автоматизирано цялостен дневен финансов доклад с нулиране и запис във фискалната памет и в КЛЕН за всеки ден (за всеки 24 часа), през който в устройството са регистрирани продажби/сторно или служебно въведени интервенции, ако през последните 24 часа подобен доклад не е отпечатан от задълженото лице.

В тази връзка е регламентирано обвързване за производителите/вносителите на фискални устройства в период до 30 октомври 2019 година да показват за функционално изпитване фискални устройства с поправена версия на фърмуера, осигуряваща осъществяване на условието за автоматизирано генериране на дневен финансов доклад.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР