От 1990 г. насам бе постигнат значителен напредък в борбата

...
От 1990 г. насам бе постигнат значителен напредък в борбата
Коментари Харесай

Бил Гейтс: Още много трябва да се направи за борбата с бедността

От 1990 година насам бе реализиран забележителен прогрес в битката с бедността в международен мащаб, само че още доста неща би трябвало да бъдат направени, написа в отчет на фондация „ Бил и Мелинда Гейтс”.

От него излиза наяве, че организацията, основана от милиардера и съосновател на Microsoft Бил Гейтс, възнамерява да разгласява годишни отчети за напредъка към постигането на редица световни цели за стабилно развиване, открити от Организацията на обединените народи през 2015 година Тези цели, които би трябвало да бъдат реализирани до 2030 година, включват облекчение на бедността и глада, обезпечаване на чиста питейна вода и налична сила и битка с неравенството сред половете и изменението на климата.

Първият отчет на фондацията идва, до момента в който Общото заседание на Организация на обединените нации се готви да заседава в Ню Йорк този месец. Той се концентрира върху 18 от индикаторите за развиване, избрани от Организацията на обединените народи.

" Опитваме се да документираме невероятния прогрес, реализиран по света, в това число по основни въпроси като бедността и заболяванията ", сподели Бил Гейтс в изказване, представено от AFP.

Детската смъртност под петгодишна възраст е спаднала доста - от 11,2 милиона през 1990 година до малко над 1 милион през 2016 година с помощта на имунизациите и усъвършенстваните условия на живот. В отчета се акцентира напредъкът в Малави, където едно от всеки четири деца умира преди навършване на петгодишна възраст през 1990 година Почти 20 милиона деца по света обаче не са минали през имунизация.

Сенегал е окуражителен във връзка с фамилното обмисляне: единствено 3% от сенегалските дами използваха контрацепция през 1990 година, само че този брой се увеличи до 15% през 2016 година след просветителни акции.

" Бедността не е просто неналичието на пари ", сподели Гейтс.

" Това също е неналичието на достъп до съществени финансови услуги, които оказват помощ на бедните да употребяват парите, с цел да подобрят живота си ".

Докладът отбелязва, че все по-често бедните хора имат достъп до финансови услуги. В него се споделя още, че броят на новите случаи на ХИВ е понижен доста.

Един явен знак за прогрес е, че международното население, живеещо под линията на бедността - дефиниран като дневен приход от 1,90 $ или по-малко - е било 35% през 1990 година, само че е спаднало до 9% през 2016 година

Фондацията на семейство Гейтс похарчи милиарди долари по света за планове, които включват имунизации против инфекциозни заболявания и усъвършенстван достъп до опазване на здравето, обучение и компютърни технологии.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР