От 1971 г. Великобритания и Русия общо са експулсирали 269

...
От 1971 г. Великобритания и Русия общо са експулсирали 269
Коментари Харесай

От 1971 г. Лондон и Москва общо изгонили 269 дипломати за шпионаж

От 1971 година Англия и Русия общо са експулсирали 269 дипломати поради шпионски номера.

От справката на Агенция Франс Прес излиза наяве, че Англия е изгонила 178 дипломати за този интервал, а Русия - 91.

Днес Москва разгласи, че експулсира 23-ма английски дипломати като реципрочна мярка на решението на Лондон в отговор на отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му при започване на този месец в Англия.

През септември 1971 година Обединеното кралство изгонило рекордните 105 руски дипломати, откакто Москва отказала да разкрие информация за дейностите на 440 свои жители на Острова. Русия дала отговор с експулсирането на 18 британци.

През септември 1985 година Москва и Лондон в продължение на шест дни експулсират по 31 шпиони. Тогава Олег Гордиевски бяга във Англия. Той е бил резидент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Лондон.

През май 1989 година 11 руски дипломати и публицисти са изгонени поради шпионаж. Москва дава отговор реципрочно.

През май 1996 година Англия гони четирима руснаци от посолството в Лондон. Русия подхваща реципрочни дейности.

Януари 2006 година Москва разгласи, че е разкрила четирима английски шпиони, които са имали дипломатически статут. Те са упрекнати в нелегално финансиране на продемократични и правозащитни организации.

През юли 2007 година Англия изгони четирима съветски дипломати и наложи визови ограничавания, след Москва отхвърли да екстрадира Андрей Луговой, който е главният обвинен за убийството на някогашния съветски сътрудник Александър Литвиненко, токсичен с полоний-210 в Лондон. През януари 2016 година английско следствие откри, че Москва е виновна за убийството на Литвиненко. Лондон замрази активите на Луговой и на втория обвинен Дмитрий Ковтун.

Русия отговори с експулсирането на четирима английски дипломати, преустановяване на съдействието в битката с тероризма и прекъсване издаването на визи за английски лица.

През 2008 година двата офиса на Британския съвет в Санкт Петербург и Екатеринбург са затворени след напън от съветските управляващи по отношение на данъчни нередности. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР