От 1965 г. насам това събитие бе съизмеримо по значимост

...
От 1965 г. насам това събитие бе съизмеримо по значимост
Коментари Харесай

Ще се завърне ли Международният фолклорен фестивал в Бургас

От 1965 година насам това събитие бе съизмеримо по значителност с националния конкурс " Бургас, морето и неговите трудови хора ", Коронавирус ограниченията го стопираха, сякаш краткотрайно, само че...

За четвърта поредна година Бургас може да остане без един от летните си знаци – Международният фолклорен фестивал, научи Флагман. Мероприятието и през 2023 година е застрашено да не се състои, само че този път повода не са неуместните ограничения около Коронавирус пандемията, а неспособността на 48-ото Народно заседание да сформира кабинет и да извърши най-важната си задача – гласуването и приемането на държавния бюджет.

Реално първите стъпки към организацията на фестивала са подхванати от Община Бургас, само че да се плануват разноските е невероятно, а това е най-важното изискване. За втора поредна година от " жълтите павета " в София не съумяват в точния момент да одобряват бюдже за годината, с което заделянето на средства за всевъзможен тип мероприятия от сходен мащаб остават на назад във времето. Така поради нехайството на ръководещите и тяхното болшинство в Народно събрание за следващ път общините в страната в патова обстановка. Те би трябвало да работят през 2023 година месец за месец с 1/12 от средствата в бюджета им за миналата 2022 година, само че тъкмо за тази всеобща демонстрация от народен темперамент, която бе " неразрешена " две години не може да се задели случайна сума за изхранване и нощувки, поради голямата инфлация.



Международният фолклорен фестивал  бе едно от най-атрактивните летни събития в Бургас. Той събираше по улиците на града и на сцената на Летния спектакъл танцови обединения от редица страни по света и у нас, които представяха пред необятна аудитория своите обичайни танци, множеството от които атрактивни освен за по-възрастната аудитория, само че и за младите. Отделно събитието даваше опция на младежи от разнообразни страни да обменят опит с българските си сътрудници и да основат нови запознанства.



Фестивалът има богата история. Той започва за първи път през 1965 година под надпис „ Да съхраним завещаното от дедите ни и да го предадем на децата си! ”. Започнал като Балканиада на националните танци, последователно се трансформира в значимо интернационално събитие, ккоето пораства с всяка година. Когато се състоя последното му издание през 2019 година, в биографията на фестивала бяха вписани имената на над 607 състава и повече от 19 000 участници, които са оставили част от културата си в Бургас. Така подари надвиши по значителност състезанието " Бургас, морето и неговите трудови хора ".

Малко прочут факт е, че логото на МФФ, което към момента може да се види на няколко места в града, само че главно до Чадъра при входа на Морската градина към Летния спектакъл, е дело на един от най-великите графични дизайнери в страната.
 Стефан Кънчев основава преди повече от 50 години логото на МФФ, което е останало в сърцата на бургазлии и посетители на града
Признат през 1994 година за един от десете най-хубави майстори на непокътнатите знаци в света, Стефан Кънчев основава логото на Международния фолклорен фестивал през 1970 година То съставлява брилянтно изобразени в абревиатура трите първи букви от името на събитието, показани като фигури на танцьори.
 Логото
Дали и тази година Бургас ще остане без цветните демонстрации на стотици младежи от целия свят на пл. " Тройката ", шествието по ул. „ Александровска ” и бул. „ Алеко Богориди ” и дали и тази година няма да можем да забележим танците и културата на другите нации по света – отговорът на този въпрос е в ръцете на сегашните народни представители. По-вероятно обаче е и тази година да сме лишени от тази хубост.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР