От 18-ти до 27-ми август в Сеул се провежда ежегодния

...
От 18-ти до 27-ми август в Сеул се провежда ежегодния
Коментари Харесай

Българските състезатели са в Топ 20 в дисциплината трудност на световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки в Сеул

От 18-ти до 27-ми август в Сеул се организира годишния международен шампионат в спортното катерене за юноши и девойки. Състезателите са разграничени в три възрастови групи - U16 (Youth B – 14/15 година.), U18 (Yoth А – 16/17 г.) и U20 (Juniors 18/19 г.) Състезанието излъчва международните първенци за 2023 година в трите дисциплини на катеренето - компликация, боулдър и скорост.

Световното състезание е следващото съревнование в катеренето, което отбелязва връх по присъединяване - 596 състезатели от 45 страни вземат участие в шампионата, измежду тях са и трима български състезатели - Слав Киров (юноши U20), Боян Киров (юноши U18) и Валисия Мей (девойки U18). Тримата се състезават в дисциплините компликация и боулдър.

В първите три дни на шампионата се организира дисциплината компликация. Във финала при юношите U20 Слав Киров зае 4-о място. След като преодоля квалификацията и полуфинала надлежно на 6-то и 4-то място, Слав направи следващо чудесно катерене и реализира резултат 18+, единствено на една хватка под първенеца Ханес Ван Дюсен от Белгия. Със същия резултат са още 4-ма състезатели, при което класирането от полуфинала реши подреждането от 2-ро до 6-то място, и което остави Слав на крачка от медалите.



В групата U18 Валисия Мей е 9-та при девойките, Боян Киров - 16-ти при юношите. Валисия съумя да премине квалификацията, в полуфинала реализира резултат 22, колкото и 8-ма в класирането, само че с по-слаб резултат в квалификацията остана първа под чертата за влизане във финала за първите 8. Боян Киров също преодоля квалификацията, в полуфинала реализира резултат 24+, колкото и тримата състезатели преди него, а класирането в квалификацията го остави на 16-то място.

Участието на българите в международното състезание продължава с дисциплината боулдър, която ще се организира в идващите 4 дни. Днес стартира квалификацията в групата U18 с присъединяване на Валисия Мей и Боян Киров, в сряда ще се проведат полуфиналите и финалът. За групата U20, където се състезава Слав Киров квалификацията е в четвъртък, 24.08, а в петък, 25.08 ще се организира полуфинал и край.







Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР