От 18 септември 2017 г. ще бъде възможно подаването на

...
От 18 септември 2017 г. ще бъде възможно подаването на
Коментари Харесай

Сделките с ценни книжа на борсата ще се приключват по-бързо от 18 септември

От 18 септември 2017 година ще бъде допустимо подаването на трета за деня поръчка за сетълмент от Централен депозитар в оперираната от Българска народна банка Система за брутен сетълмент в действително време (RINGS), оповестява деловото издание econ.bg.

Проектът е осъществен взаимно с Българската национална банка, в сходство с условията на Регламент (ЕС) № 909/2014 на Европейския парламент и Съвета за възстановяване на сетълмента на скъпи бумаги в Европейски Съюз и за централните депозитари на скъпи бумаги.

"Убедени сме, че с тази стъпка ще увеличим успеваемостта при приключването на покупко-продажбите с скъпи бумаги на ежедневна база, като цяло ще повишим ликвидността на финансовия ни пазар и увеличим доверието на вложителите в него. ", сподели Васил Големански, изпълнителен шеф на Централен депозитар.

Към сегашния миг сетълментът на скъпи бумаги се прави с две поръчки за сетълмент – в 11:30 и 15:00 часа.

Във връзка с смяната, по предложение на Централен депозитар и в съгласие с банките, от 18 септември 2017 година графикът на систематичния ден на RINGS ще бъде: час на подаване на първа поръчка - 10:30 ч.; на втора поръчка - в 12:30 ч. и на трета - в 15:00 ч.

Въвеждането на трета поръчка за сетълмент ще даде опция на участниците на финансовия пазар да завършват покупко-продажбите си по-рано в границите на деня. Също по този начин те ще разполагат с повече благоприятни условия за осъществяване на корекции в границите на сетълмент деня, тъй че да се избегнат закъсненията на приключването на покупко-продажби с скъпи бумаги. Това ще увеличи успеваемостта на сетълмента надлежно и ликвидността на пазара.

Централен депозитар АД е единствената организация в България, която реализира сетълмент на безналични корпоративни скъпи бумаги. Акционери на депозитаря са Министерство на финансите, огромните търговски банки и капиталовите медиатори в България, участващи интензивно на пазара за скъпи бумаги. Повече информация за Централен депозитар можете да намерите на: www.csd-bg.bg.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР