От 18 часа тази вечер, 22 май, обичаният варненски скулптор

...
От 18 часа тази вечер, 22 май, обичаният варненски скулптор
Коментари Харесай

Размисли в цвят и форма: Христо Христов открива изложба във Варна

От 18 часа довечера, 22 май, обичаният варненски ваятел и художник - Христо Христов, ще открие експозиция с последните му творби, изпълнени в бронз и цвят в Арт изложба Le Papillon във връзка неговата 60-годишнина.

Изложбата носи посланието на „ Размисъл “ и сплотява прочувствените тълкования и мисли в живописни платна и бронзови статуи, основани през 2023 година. Размишленията му върху платното демонстрират неуморния дух на Христо и неговите от време на време избухливи, от време на време, спокойни като река, търсения на формите на цвета, тяхното разбъркване в комплицирани тонове, контрасти и в последно време утайване от мрачно към ярко. Можем да видим, че до момента в който в скулптурата Христов търси изчистената лекост на силуета, то в живописта той от ден на ден се отдалечава от фигурата и търси нейното нереално наличие в пространството, като в разминаващи се координатни системи. В реалност колкото по-абстрактна и систематизирана става живописта му, толкоз повече усещаме темп и музикални хармонии, които нормално абстракционизма извиква в мозъка. По-широк преглед и времеви обсег на неговото изкуство обобщава изложбата му в залите на Градска художествена изложба " Борис Георгиев " - Варна от 18-ти май до 6-ти юни 2023.

Христо Христов е освен одобрено име в актуалното българско изкуство, само че е и приет като един от най-хубавите български скулптори с достоверен различим жанр. В живописните му търсения през последните години се откроява смелост, храброст, енигматичност с цветни акценти. Картините показват прелестна нереална живопис, разгръщаща цветните наслоявания в душата на създател, превзет от формата и нейната линия. Типичният за създателя жанр да се показва върху платното с неотстъпчивост, преплетена с линиите на силуети, облици, знаци, кодове и релефи, утвърждава независимостта, свободата и достоверността на живописта му, само че и демонстрира взаимовръзката и препратките към типичните му форми и фигури на скулптурите му. Христов внушава разрязване на пространството от тежкият метал, а опитните му умели ръце, сякаш укротяват материала и сътворяват впечатляваща изложба от експресивни облици с монументално звучене и съвременни пластични решения. И в картините си Христо Христов подхожда безкомпромисно, живописта му е плътна, забелязана в нейната смислова сплотеност, даваща осезателен израз на концепциите, които има, търсени и въображаеми в цветове и форми преди да бъдат сътворени триизмерно, като пластики и допълвайки ги по един превъзходен метод. Платната му имат нереално звучене в успокоителен нюанс с ярки акценти, с образни препратки към формата и скулптурата му, само че всяко пробужда асоциативни внушения и въпроси в фена и основава чувство за история, която всеки самичък приключва. През годините творчеството му превзема и задграничната аудитория в сполучливите си представяния в Германия, Чехия, Австрия, Франция, Полша освен в изложения, само че и посредством наличието на негови творби в редица задгранични сбирки и потвърждава, че не се лимитира с локалното, а среща естетическото схващане и обич на хора от разнообразни националности и култури.

Изкуството на Христо Христов е със мощно изразен присъщ почерк, енигматично и доста пластово. То носи свободата на линията, когато става дума за рисунка, комплицирани, постоянно приглушени цветове, положени многослойно, когато гледаме живописта му и мощна сила, сплотеност, пристрастеност, вградена в стилизираната форма с препратки към древността, когато се допираме до скулптурата му. То е монументално - като метод на изложение, експресивно и изрично - като цвят, комбинация, послания, постоянно балансиращо неотстъпчивост и деликатност в изчистването на линиите и формата. Основното, от което се вълнува създателят е фигурата и нейното обръщение като философия, история. Човекът е основният воин на неговото творчество, а страстите му, вградени в бронза или в платното, ни разкриват стремежа на Човека, от който освен създателя се въодушевява. Виждаме загатнато пресъздадени всемирен фантазии, желания, прочувствени възторзи, естествена наслада от живота и от сбъднати достижения. В скулптурата му гъвкавостта, придвижването, линията и решителността са едни от първите чувства, които се провокират у фена. Повлиян от натоварените с информация и история релефи от древността, само че и от чисто християнските обичаи, създателят основава знакови облици и кодове, посредством които разпознаваме детайли от това завещание в интерпретацията на съответната тематика, а също и в избора на образно-пластичния език при основаването на скулптурните или живописни произведения.

Заповядайте на откриването на изложбата на 22.05.2023 /понеделник/ от 18:00 ч., когато в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon Христо Христов ще ни разкрие своите " Размисли " в цвят и форма, само че и ще показа празнуването на своята 60-годишнина с другари и фенове!

Експозицията е разполагаем на ценителите от 22-ри май до 14-ти юни 2023 година в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и онлайн на уеб страницата artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР