От 17:30 часа утре в Градска библиотека Паисий Хилендарски“ в

...
От 17:30 часа утре в Градска библиотека Паисий Хилендарски“ в
Коментари Харесай

Откриват „Дни на книгата“ в Асеновград

От 17:30 часа на следващия ден в Градска библиотека „ Паисий Хилендарски “ в Асеновград ще бъде открита гостуващата галерия „ Нашенци “ , която е на литературно-художествен музей „ Чудомир “ в Казанлък. Събитието е част от обичайните Чудомирови празници на община Казанлък и с него ще започва програмата „ Дни на книгата 2023 “ – взаимна самодейност на община Асеновград и Градската библиотека. Двете институции се включват и в националната акция „ Маратон на четенето “ на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Представената галерия е част от последната на Чудомир , подредена от самия него като самобитна креативна равносметка на живота му . Тя съдържа 34 репродукции от Чудомирови акварели , от общо 63 подбрани от него в изложбата му от оригинали, носеща същото име „ Нашенци “.

Чудомир е креативният псевдоним на един от най-значителните български писатели и художници – Димитър Чорбаджийски . Наричан приживе от многочислените си другари и познати „ Чудото “, той е в действителност неповторимо събитие в културата на България . Чудомир е бележит музеен и читалищен деятел, народопсихолог, краевед, учител по изобразяване, публицист, редактор, държавник. Но е неповторим на първо място с дарбите си и на публицист, и на художник. Напълно безпредметно би било да се спори коя от тях е по-силна. Защото и блестящите му, повече от 2500 карикатури, ескизи, скици, портрети, композиции и превъзходните му хумористични разкази и фейлетони, издадени от него в 5 сборника и преиздавани повече от 60 пъти, десетилетия наред са разсмивали и ободрявали цяла България, бидейки двете страни на изумително обединен и повсеместен живописен свят.

Чудомир е извънредно комплициран, многопланов и многопластов човек и създател. Той излъчва жизнелюбие, добрина, духовитост и бодрост, само че и здравомислещ натурализъм, сетивност за измеренията на трагичното, песимизъм. Изхождайки от разбирането, че до момента в който сатирата е скалпел, хуморът е мас за раните от човешки недъзи и публични пороци, той има неповторимата заложба да осмива, без да унизява и да подлага на критика, без да наскърбява. Безкраен и неизчерпаем хуманизъм движи перото и четката му в търсенето на българското и общочовешкото. Неговите герои са земни, витални и мъдри като самата Природа. Затова са толкоз известни и обичани. Самият той споделя за героите си:

„ Живички са до един, единствено оная, клюкарката, е общо взета. Можеш да й сложиш което и да е женско име. “

За целия си креативен път Чорбаджийски показва четири независими изложения .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР