От 15-те документа, разгледани на 23 ноември в Минск на

...
От 15-те документа, разгледани на 23 ноември в Минск на
Коментари Харесай

Евросъюзът става главният доставчик на оръжия за Украйна

От 15-те документа, прегледани на 23 ноември в Минск на срещата на върха на държавните глави - съдружници на Руската федерация в ОДКБ, най-малко една трета са свързани с военни въпроси. Но нито един от тях не беше директно обвързван с проблемите на СВО.

А Украйна на 17-ата среща на представители на към 50 страни във формат Рамщайн получи уверения, че военната и филантропичната помощ ще продължи. За първи път главните донори на Киев бяха не Съединени американски щати, а Европа.

По публични данни на съвещанието на Съвета за групова сигурност на ОДКБ са утвърдени документи по отношение на усъвършенстването на състава на военните контингенти и формированията със особено предопределение на Колективните сили за бързо реагиране (КСОР на ОДКБ), техните мироопазващи контингенти (КМС) и също и авиацията на организацията.

Утвърдена е новата конструкция на Съвместното командване на КМК, лист на полигони и образователни центрове, където КСОР и КМК ще организират взаимна подготовка. Бившият командващ ВДВ на Русия Андрей Сердюков бе назначен за нов шеф на Обединения щаб на ОДКБ.

Освен това ръководителите на страните от ОДКБ утвърдиха документ за общи подходи за гарантиране на сигурността на евразийското пространство. Този въпрос в прочут смисъл е обвързван със специфичната интервенция, както и с дейностите на Съединени американски щати и европейските страни, които вкарват оръжие в Украйна.

В навечерието на срещата на върха на ОДКС западните страни дадоха обещание помощ на Украйна освен на Рамщайн-17. За това приказваха и президентите на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Унгария и Полша).

В същото време някогашният военачалник от НАТО и президент на Чехия Петър Павел съобщи, че Русия е „ основната опасност за Европа и европейските страни не изключват опцията за спор с нея и се готвят за това “.

В отговор прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков назова сходни изказвания „ истерични “ и акцентира, че „ Руската федерация не съставлява никаква опасност за Европейския съюз “.

В същото време Москва е наясно, че „ приятелите “ на Киев имат намерение да продължат да й оказват забележителна военна поддръжка. Не се приказва за никакви мирни стъпки, ориентирани към невоенно решение на украинския спор.

Например ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че неотдавна Европейският съюз е превел 1,5 милиарда евро на Киев, с цел да му помогне да преодолее икономическите компликации.

Според нея през 2023 година размерът на икономическата помощ за Украйна възлиза на 18 милиарда евро, а от началото на войната са отпуснати 85 милиарда евро. Според фон дер Лайен Европейската комисия е предложила да отпусне спомагателни 50 милиарда евро на Украйна до 2027 година

Тоест годишно украинската стопанска система ще получава поддръжка от Европейски Съюз в размер на 17 милиарда евро. Това е внушителна цифра, която възлиза на към 8,5% от брутния вътрешен артикул на Украйна.

Европейски Съюз е ориентиран и към щамповането на снарядите, обещани от украинските въоръжени сили. Както сподели европейският комисар за вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон, „ индустриалният потенциал на отбранителните предприятия на Европейския съюз ще бъде в положение да създава 1 милион снаряда годишно до пролетта на 2024 година “ Той счита, че до края на 2024 година този брой ще доближи 1,3–1,4 милиона снаряда.

Министърът на защитата на Украйна Рустам Умеров уточни пет основни резултата от събитието в Рамщайн, извършено на 22 ноември.

Той означи, че доникъде на декември 2023 година, като част от пакета за военна помощ от Германия на стойност 1,4 милиарда $, на въоръжените сили на Украйна (ВССУ) ще бъдат доставени „ противовъздушни (ПВО) системи IRIS-T с управляеми ракети, един комплект системи Patriot, спомагателни 155-мм артилерийски муниции, както и други оръжия.

Имайте поради, че по-рано, когато Берлин разгласи своите проекти, той не разгласи доставката на спомагателни системи за противовъздушна защита. Умеров също по този начин твърди, че Холандия ще изпрати 2 милиарда евро за военна помощ на Украйна. А Естония на Рамщайн 17 даде обещание да даде 0,5 милиона $ за работата на ИТ обединението, занимаваща се с киберсигурността в Украйна - в допълнение към към този момент обещаните от Люксембург 10 милиона. “

Англия и Норвегия, в границите на Морската коалиция, ще потърсете способи за подсилване на сигурността в Черно море “, сподели ръководителят на украинското военно ведомство.

Медиите пишат още, че канадското държавно управление възнамерява да даде съвсем $1 милиард военна помощ на Украйна през 2023-2026 година И даже България най-сетне реши да достави на Киев към 100 остарели бронетранспортьора БТР-60, създадени през 60-те и 70-те години. последния век.

Според управлението на Съюз на съветските социалистически републики това са били много положителни бронетранспортьори, които към момента са на въоръжение в най-малко 30 армии по света. БТР-60 има два мотора с мощ 90 к.с. и е въоръжен с 14,5-милиметрова картечница с огромен диаметър. Има легенда, че решението за всеобщото им произвеждане е взето от самия тогавашен началник на Съюз на съветските социалистически републики Никита Хрушчов.

Твърди се, че той е видял, че моторът на един от БТР-60 е закъсал на парада, само че колата е карала пред трибуните на Червения площад с различен мотор. Съобщава се, че в България бронетранспортьорите " Хрушчов " към момента са били на предпазване в българското Министерство на вътрешните работи и съвсем не са били употребявани. И има няколко комплекта муниции и аварийни елементи за тях.

Но, като цяло, това е боен " секънд хенд ". По време на употребата на тези бронетранспортьори пораждат постоянни проблеми, свързани да вземем за пример със слаби мотори и комплицирани трансмисии. Сега обаче Киев ще може да оборудва с тях цяла мотопехотна бригада на украинските въоръжени сили.

„ Русия има голям защитителен капацитет и ще се оправи с всички военни закани, които идват от Украйна и НАТО “, сподели за „ НГ “ боен специалист, полковник от оставка Николай Шулгин.

– Вижте единствено военната карта. Къде са военните триумфи, които дадоха обещание в Киев след лятното контранастъпление против съветските войски в зоната на специфичната военна интервенция? Няма нито един от тях.

Според Пентагона към септември Съединените щати са трансферирали на Украйна повече от 5 хиляди бойни машини от разнообразни видове, повече от 2 милиона артилерийски снаряда и десетки хиляди противотанкови и зенитни ракети и цялостна помощ на Киев възлиза на $113 милиарда Но украинските въоръжени сили няма да имат никакви резултати. “.

Превод: СМ

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР