От 15 до 18 септември 2022 г. Националният осигурителен институт

...
От 15 до 18 септември 2022 г. Националният осигурителен институт
Коментари Харесай

НОИ временно спира приемането на документи за изплащане на майчинство

От 15 до 18 септември 2022 година Националният застрахователен институт (НОИ) няма да приема данни от удостоверения за погашение на парични компенсации за майчинство. Временното спиране на приема се постанова заради нуждата от актуализиране на програмните артикули и системи, обслужващи приемането и валидирането на този тип данни, в резултат на влезлите в действие от 1 август т.г. промени в нормативната уредба, с които се въвежда право на отпуск и парично обезщетение на бащите/осиновителите на деца до 8-годишна възраст.

В интервала сред 15 и 18 септември 2022 година в рубрика  " Е-услуги и информации “ на уеб страницата на института ще бъде оповестена нова версия с промени и допълнения в независимо работещия софтуер на Национален осигурителен институт за въвеждане, надзор и изпращане на данни от удостоверения, приложения № 9, № 10 и № 11 към Наредбата за паричните компенсации и помощи (НПОПДОО).

Днес, 14 септември 2022 година, е последният ден, в който ще се одобряват данни от употребяваните до този миг мостри на удостоверения, приложения № 10 и 11 за погашение на парични компенсации, а след спирането - единствено тези от одобрените от шефа на Национален осигурителен институт мостри на удостоверения (в мощ от 01.08.2022 г.), без значение за кои интервали ще се отнасят. Тези мостри са оповестени на интернет страницата на Национален осигурителен институт в рубрика  “Формуляри и мостри за краткотрайна нетрудоспособност и майчинство ". Това са:

·  заявление-декларация за погашение на парично обезщетение за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) на съображение член 53ж от КСО;

·  уверение от осигурителя по отношение на правото на парично обезщетение на обезпечено лице - за подаване на данни след 18.09.2022 година (сега настоящото приложение № 10 към НПОПДОО);

·   уверение по отношение на правото на парично обезщетение на самоосигуряващо се лице - за подаване на данни след 18.09.2022 година (сега настоящото приложение № 11 към НПОПДОО).

Изискванията към структурата, формата, употребяваните списъки и контрола на подаваните данни по тези удостоверения са оповестени в рубриката  " Разработчици на програмен продукт “/ " Електронен продан на данни за погашение на парични компенсации от ДОО (в мощ от 08.2022 г.).

Утвърдените от шефа на Национален осигурителен институт мостри ще се употребяват до обнародването в Държавен вестник на промените и допълненията в Наредбата за паричните компенсации и помощи и в образците към нея.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР