От 14 до 18 октомври 2020 г. София е домакин

...
От 14 до 18 октомври 2020 г. София е домакин
Коментари Харесай

Примата Красимира Стоянова: Операта може да е и само една песен

От 14 до 18 октомври 2020 година София е хазаин на втория Фестивал на камерната опера в България. Отново ще бъдат селектирани прояви от разнообразни камерни форми, измежду които камерна опера, камерен балет, пантомима, детска камерна опера, дребна оперна форма. По време на формалното разкриване, отдадено на 250 години от раждането на Лудвиг ван Бетовен, ще се състоят национални министър председатели на незавършената му опера VestasFeuer, незавършената опера на Моцарт Losposodeluso и премиерен балетен театър по балетна музика на Бетовен. Във връзка със събитието ви представяме изявление с оперната прима Красимира Стоянова.
Госпожо Стоянова, след дeн стартира Втория фестивал на камерната опера у нас. Защо приехте да станете негов патрон?
Винаги намирам време за работа в България – както с млади артисти, по този начин и за прелестни начинания като тази. За мен това е патриотичен позив, уповавам се всеки най-малко малко да изпитва сходен възторг. Заедно да опитаме да излезем от духовния вакуум, в който сме изпаднали, да поставим старания и да активираме защитните сили на обществото. Такава защитна мощ е духът – той може да помогне, когато страда тялото.
Имаме ли потребност въобще от камерна опера?
Всеки тип изкуство е прелестно, в случай че е направено както би трябвало. Операта не е безусловно огромен театър, може да е единствено ария. Това също е тип изкуство, само че в по-деликатна кутийка. Камерната опера също има своята аудитория и хубост, носи заряд и е забавна,.
Достатъчни ли са няколко дни и заглавия в годината за поддържане на интереса?
Никое събитие не се лимитира в дните на провеждането си. То ангажира артисти и оркестри от разнообразни градове и театри, трансформира се в събитие за цялостен район. Съчетава културен туризъм с опознаване на нови места и исторически забележителности. Ползата излиза надалеч отвън границите на музиката, по тази причина е добре сходен жанр събития да се поддържат и на държавно равнище.
Имат ли място млади артисти в сходен вид изкуство?
Разбира се. Достатъчно е да изпълнят няколко фрагмента, няколко добре завършени елементи. Това е предизвикателство, което може да ги окрили. Съвместната работа с опитни артисти дава опция на младите да натрупат опит и самочувствие като се съпоставят с другите. Да имат тласък да продължат напред. За сходна опция един млад реализатор ще се готви цяла година, в случай че би трябвало, и бъдете сигурни – ще се показа добре.
Красимира Стоянова приключва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, със специалности цигулка, пеене и музикална педагогика. Пее на сцените на „ Метрополитън “ и „ Карнеги хол “ в Ню Йорк, „ Ковънтгардън “ и „ Роял Албърт хол “ в Лондон, Миланската канара, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус Берлин, Музикферайн и Концертхаус Виена, Номори опера Токио, Театро Колон Буенос Айрес, Баварската опера Мюнхен и други Постоянен гост-солист е в Щаатсопер Виена, където е удостоена с почетната купа „ Камерзенгерин “.
В програмата на Фестивала ще бъдат изпълнени творби на Парашкев Хаджиев, Хенри Пърсел, Жак Офенбах, Франсис Пуленк, Доменико Чимароза, Клаудио
Монтевери, Георг Фридрих Хендел. За децата ще бъде показана операта „ Патиланци “ от Александър Йосифов.
Поканени за присъединяване са млади оперни артисти, които да създадат първите си крачки на огромна сцена дружно с одобрени реализатори.
Все още малко позната у нас като музикално-сценична творба, камерната опера е относително къса комбинация с динамично протичащо деяние, представяща в „ стилен “ и по-разбираем формат огромната многоактна оперна форма. Фокусът е в някаква „ спешна “ обстановка или в непредвидена преживелица, която прекатурва взаимоотношенията сред настоящите лица и в множеството случаи води към непредвидена развръзка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР