От 13:00 часа влезе в сила частично бедствено положение на

...
От 13:00 часа влезе в сила частично бедствено положение на
Коментари Харесай

Община Ветово обяви частично бедствено положение

От 13:00 часа влезе в действие отчасти бедствено състояние на територията на Община Ветово, оповестиха от Областна администрация-Русе.
 БГНЕС
То е единствено за региона на зародилото в понеделник свлачище и цели предприемането на оптимално бързи и съответни дейности от страна на всички способени институции.

По-рано денем бе осъществен оглед на място от „ Геозащита “-Плевен. На него участва и заместител регионалният шеф Синан Хебибов, който спомага за това всички институции да реагират в незабавен порядък.

Той още веднъж се срещна с част от най-засегнатите и ги увери, че страната ще работи предпочитано по решаването на този проблем. До седмица се чака да излезе в детайли мнение, което ще включва разбор на аргументите довели до възникването на свлачището, както и какви ограничения би трябвало да се вземат за ограничение на процесите.

След това ще се премине към правене на геоложко изследване и сформиране на план за подсилване на улицата. Областният шеф Борислав Българинов ще приготви и писмо до

Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет. Това ще стане откакто излезе мнението на специалистите и бъдат осъществени количествено-стойностни сметки.

Той благодари за реакцията на всички способени институции, както и на кмета на община Ветово доктор Мехмед Мехмед и неговия заместител Димитър Денев. Същевременно още от 6 януари стартират спешните укрепителни действия.
 БГНЕС
Те ще бъдат с краткотраен темперамент. На първо време ще се построи защитен бордюр, който да попречи на водите от улицата да влязат в зоната на свлачището. Пукнатите по улицата също ще бъдат запълнени със специфична примес, като в същото време ще се довърши разчистването на насъбраните земни маси по долната улица.

Ще се построи контрафорсен насип, който да защищава от активирането на спомагателни свлачищни процеси, а дъждовните води от къщите наоколо ще бъдат отведени отвън този периметър. 

Справка в „ Геозащита “ сочи, че свлачищата на територията на региона са 29, като с това във Ветово ще станат 30. Всъщност това ще бъде и първото записано свлачище в общината.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР