От 13:00 часа днес на площад Батенберг в София ще

...
От 13:00 часа днес на площад Батенберг в София ще
Коментари Харесай

И автоинструкторите излизат на национален протест |

От 13:00 часа през днешния ден на площад Батенберг в София ще се организира Национален митинг на автоинструкторите против предлагани промени в наредбите, регламентиращи активността на центровете за образование на водачи.

Участие в акцията ще вземат представители на най-големите браншови организации в страната - Национален авто инструкторски съюз, Съюз на центровете по авто-мото подготовка, Български автоинструкторски съюз, Асоциация за образование в превоза, както и на Съюза на българските автомобилисти - СБА. Това е вторият митинг на автоинструкторите против предлаганите промени, откакто през януари тази година над 400 образователни автомобила блокирала жълтите павета.

От протестиращите организации изпратиха и отворено писмо до премиера Борисов, в което са описали в детайли главните си претенции.

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

С копия до
Министъра на превоза,
осведомителните технологии и известията
господин Росен Желязков

Министъра на образованието
и науката господин Красимир Вълчев

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Принудени сме още веднъж да ангажираме Вашето внимание с проблемите, които се основават от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията и Министерството на образованието и науката в работата на автоинструкторите при образованието на водачи. Заради тези проблеми, на 14 януари тази година стотици инструктори излязоха на митинг. Конкретния мотив за него бяха заповедта на министъра на образованието, с недомислените и неодобрявани оферти за промени в документите за образованието на водачите и дадените в сходство на това от министъра на превоза инструкции за промени в Наредба № 37 за изискванията и реда за образование на претендентите за придобиване на дееспособност за ръководство на моторно транспортно средство и изискванията и реда за издаване на позволение за тяхното образование. Тогава, вследствие на митинга, от министрите и на двете министерства, ни беше дадено, че препоръчаните промени в образованието на водачите няма да бъдат признати, а ще се проведат съвещания с посредничеството на Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ и, когато се реализира консенсус, ще бъдат направени нови оферти за промени и допълнения на горните документи.

Уведомяваме Ви, че нищо от обещаното не се случи. Напротив, оказа се, че работата по неодобряваните промени е траяла и преди към месец в министерството на превоза организира дискретно проведена, неофициална среща за тяхното разискване, единствено с няколко представители на браншовите организации. На тази среща, една единствена организация е подкрепила показания план за изменение и допълнение на Наредба № 37, само че все пак, на 14-ти септември този план беше възложен за публично разискване.
Естественият извод, който вършим от тези дейности е, че задачата на измененията не е да се усъвършенства обуче¬нието, а да се построи следващата скица. Ето какво е направено от двамата министри за реализирането на тази скица:

1. под претекст за възстановяване на образованието на водачите, министърът на образованието издаде заповед за увеличение на часовете за тяхното практическо образование, като сложи изискване да има система за надзор върху обучението; по този начин автоинструкторите трябваше да са удовлетворени, тъй като ще се вдигне цената на образованието, а обществото, посредством „ системата за надзор “ се заблуждава, че администрацията работи и управлява обучението;

2. в този момент министъра на превоза предлага съответните промени в Наредба № 37, с които да вкара система за надзор върху практическото образование и да влезе в действие заповедта на минис¬търа на образованието; в построяването и потреблението точно на тази система за надзор е прикрит корупционния механизъм и това е главната цел на предлаганите промени.
Доказателство за корупционната скица е и обстоятелството, че след приемането на промените в наредбата би трябвало да има социална поръчка за разработване на въпросната система за надзор, само че в реалност по нея към този момент се работи от „ верните хора “, като елементи от нея бяха показани в медиите още предходната година, за което инструкторите излязоха на митинг.

Трябва да се подчертае, че в плана за изменение на Наредба 37 няма текстове, които да подсигуряват осъществяването на пълностоен и логичен надзор върху активността на образователните центрове. Просто се вкарват модерни механически средства за възпроизвеждане на сегашният безусловно фиктивен и с използването на корупционни практики надзор. Такава процедура за надзор няма на никое място в Европа.

Проекта за изменение и допълнение на Наредба № 37 е в цялостно несъгласие с Концепцията за образование по сигурност на придвижването и организация на подготовката на водачите за придобиване на дееспособност за ръководство на МПС, създадена от Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “.

В несъгласие с решенията на държавното управление за ограничение на административната тежест с плана се вкарват серия от непотребни, спомагателни административни процедури в работата на образователните центрове. Освен, че се лимитира достъпа на по-малките компании до образованието на водачи, се отварят необятни порти за трайни корупционни практики.

Текстовете в плана са доказателство за прям лобизъм на група заинтригувани лица. Същите пороци са заложени и в плана за изменение на Наредба № 41 за изискванията и реда за осъществяване на образование на водачите на коли за транспорт на пасажери и товари и за изискванията и реда за осъществяване на изпитите за придобиване на начална подготовка, което удостоверява, че това не са инцидентно позволени неточности или пропуски.

Притеснени сме, че вместо разговор и решение острите проблеми в активността, в резултат на короновирусната пандемия, икономическата, финансовата и демографската рецесии от страна на администрациите срещаме борба и слагане на спомагателни трудности. Не претендираме за особено отношение, само че не одобряваме да се злоупотребява с кооперативния ни и аполитичен метод.

Освен казаното до тук, желаеме да подчертаем още, че:

1. няма координация на предлаганите текстове за промени в Наредба №37, с текстовете от образователните документи, по които би трябвало да се организира образованието на водачите;

2. оферти за промени в наличието на образование и неговата организация, по принцип нямат място в Наредба 37, тъй като, според Закона за придвижването по пътищата, това става със съответните образователни документи утвърждавани от министъра на образованието и науката;

3. предлаганите промени изцяло се разминават с препоръчаната от Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ идея за образование на водачите, където е записано, че образованието би трябвало да се освободи от администра¬тивните тежести и ограничавания, като в същото време се завишат условията към изпита и хората, които го организират.

Уважаеми господин Борисов,

Във връзка с изложеното настояваме министърът на образованието и науката да анулира заповедта си № РД09-2900/15.11.2019 година, министърът на превоза да смъкна от публично разискване плана за изменение и допълнение на Наредба № 37 и плана за изменение и допълнение на Наредба № 41, а Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ да поеме ролята си на координатор в работата по изменение на организацията на образованието на водачите в страната.

Надяваме се да застанете на страната на честния бизнес и работещите хора в страната, против угодническите административни решения. Животът и сигурността на стотици водачи на МПС следва да бъдат сложени пред персоналните интерес на едно или две лица. Само Вашите рационални разпоредби могат да доведат до готовността ни да отменим планувания за 07 октомври огромен народен митинг в София на автоинструкторите от цялата страна.
Предлагаме в комфортно за Вас време, да проведем среща за премахване изкуствените трудности в образованието на водачи.

С УВАЖЕНИЕ:
• Национален авто инструкторски съюз /НАИС/
Председател: Стефан Малковски
• Съюз на българските автомобилисти /СБА/
Председател: Емил Панчев
• Съюз на центровете по авто мото подготовка
Председател: Йонко Иванов
• Български авто инструкторски съюз /БАИС/
Председател: Трендафил Маринов
• Асоциация за образование в превоза /АОТ/
Председател: Витко Митрович
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР