От 12 юли най-замърсяващите превозни средства няма да бъдат допускани

...
От 12 юли най-замърсяващите превозни средства няма да бъдат допускани
Коментари Харесай

Експерт: 70% от колите у нас може да не минат годишен преглед заради екостикерите

От 12 юли най-замърсяващите транспортни средства няма да бъдат допускани в централната част на огромните градове. Това ще се контролира посредством екостикери, които ще демонстрират доколко автомобилът замърсява околната среда. Те ще бъдат поставяни всяка година.

Засега е несъмнено, че стикер няма да получат транспортни средства с тегло над три тона и създадени преди 2002 година Редица жители, както и Антикорупционната комисия са срещу тази мярка. По проблема в студиото на "Социална мрежа " приказват Диана Русинова - ръководител на Европейския център за транспортни политики и инж. Емил Панчев - ръководител на Съюза на българските автомобилисти.

По думите на Русинова има риск 70% от колите да не могат да минат годишен механически обзор поради екостикерите. А самият обзор ще се оскъпи с сред 3 и 5 лева

"Думата екогрупа не се загатва в евродирективата, там се приказва за категории. Ние подреждаме колите по години. Проблем е и качеството на горивата. Диапазонът на замерване е огромен, по тази причина остарял автомобил може да мине по-лесно обзор от новия ", изясни тя. И добави, че водачите у нас сменят дюзи на дизелови коли два пъти по-често, в сравнение с във всяка друга страна в Европа.

Според Панчев има 5 групи на екологичност на колата. В най-екологичната са електрическите автомобили и хибридите.

"Столичната община не е оповестила по кое време ще влезе в действие инспекцията за екостикери. Според мен няма да се случи до края на годината. Работата на пунктовете за механически прегледи ще се забави ", показа той.

Автоспециалистът Румен Дунев сподели устройството, което ще задейства екогрупата върху стикерите. Всички уреди ще качват информацията онлайн и в този развой няма да има човешка интервенция и опция за операции.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР