От 12 януари области Бургас и Шумен са в грипна

...
От 12 януари области Бургас и Шумен са в грипна
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Грипът не е изместил COVID напълно

От 12 януари области Бургас и Шумен са в грипна зараза.

По този мотив основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разяснява, че в обстановката доста е значимо отношението и на самите родители, с изключение на контролът, който би трябвало да е първокласен и действителен.

Той дефинира дейностите на здравните управляващи в Бургас като съответни и навременни.

Доц. Кунчев предвижда, че междусрочната почивка на учениците най-вероятно няма да бъде удължена с 2 дни на национално равнище, с оглед епидемиологичната конюнктура, защото обстановката е друга в обособените райони на страната, а грипът тази година е пристигнал 10-ина дни по-рано.

Здравните управляващи регистрират по-висока заболеваемост от грип във Варна, Ямбол, Добрич и Пазарджик.

“Сега разпространяването на грипа е най-застъпено при децата.
Родителите да не подценяват грипа.
Ако имаме такива признаци – задържане на висока температура 2-3 дни, усложнения в дишането, мощна изнемощялост, това си е причина за медицински обзор и съществено лекуване ”, сподели той в ефира на Българска национална телевизия.

“Не е наложително при грипна зараза да има грипна почивка. Следим доста индикатори, които дават по-ясна картина ”, добави доцент Кунчев.

Той акцентира, че при чиста вирусна зараза няма изгода от антибиотици. Лекар би трябвало да реши дали няма бактериална съставния елемент, това пациентът не трябва самичък да го прави.

По думите му грипът не е изместил изцяло ковид, въпреки и той в този момент да протича по-леко.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР