От 12 май до 11 юни в Квадрат 500 в

...
От 12 май до 11 юни в Квадрат 500 в
Коментари Харесай

30 хималайски пейзажа на Николай Рьорих в Квадрат 500

От 12 май до 11 юни в Квадрат 500 в столицата ще бъдат изложени 30 пейзажа от Хималаите на Николай Рьорих, оповестява уеб сайтът на Националната художествена изложба. 
Николай Рьорих (1874 – 1947) е прочут художник, публицист, археолог, теософ, публичен деятел, мъдрец и просветник. Той прекарва десетилетия в пътешествия и проучване на Хималаите, те стават негов дом. През 1930-те и 1940-те в серия платна Рьорих изследва силата, зародена по тези удивително красиви мистични кътчета на планетата. Пресъздава колоритните естествени положения на планинската природа през другите сезони и в разнообразни моменти от денонощието.
Националната изложба има към 250 творби на живописеца, дарени на българската страна в края на 1970-те от неговия наследник Светослав Рьорих, разясняват от НХГ. В актуалната галерия са включени 30 пейзажа.
Едно от огромните постижения на Николай Рьорих е планът Pax Cultura – Договор за протекция на художествените и научни институции и исторически монументи. Наричат го още Пакта Рьорих. Документът е подписан на 15 април 1935 във Вашингтон, в Овалния кабинет на Белия дом, в наличието на президента на Съединени американски щати Франклин Рузвелт, от представители на 21 страни членки на Панамериканския съюз. Те се спогаждат всеки културен обект, над който е издигнато Знамето на Мира – музеи, университети, архитектурни монументи и значими исторически места с артефакти – да бъдат считани за интернационална неутрална територия както по време на война, по този начин и в спокойно време.


От Музея на Рьорих, основан през 1923 година в Ню Йорк, разясняват, че признакът „ Знаме на мира “ има античен генезис. Най-ранните данни за използването му са върху амулети от каменната епоха: три точки, без ограждащия кръг. Рьорих открива тази символика на доста разнообразни места по света, употребена в разнообразни столетия от разнообразни етноси. Трите точки са дълбокият нравствен смисъл на триединната природа на съществуването. Пакта Рьорих разказва кръг към точките като знак на единството на изкуство, науката и религията - три от най-всеобхватните човешки културни действия. Кръгът значи и вечността в трите й проявления - минало, настояще и бъдеще.

Джавахарлал Неру за Н. Рьорих:

„ Когато мисля за Николай Рьорих, се учудвам от размаха и изобилието на неговите действия и креативен талант. Велик художник, популярен академик и публицист, археолог и откривател, той докосна и освети толкоз доста аспекти на човешките старания. Самото количество е необикновено – хиляди картини и всяка една от тях е велико произведение на изкуството. Когато гледате тези картини, толкоз доста от тях на Хималаите, улавяте духа на тези могъщи планини, които са се извисявали над индийската низина и са били наши стражи от епохи. Те ни припомнят за толкоз доста от нашата история, нашата мисъл, нашето културно и духовно завещание освен за Индия от предишното, само че и за нещо, което е непрекъснато и постоянно за Индия. “
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР