От 12 години за Стела Христова-Сачи рисуването с къна се

...
От 12 години за Стела Христова-Сачи рисуването с къна се
Коментари Харесай

Сачи, която рисува молитви

От 12 години за Стела Христова-Сачи рисуването с къна се е трансформирало в част от същността ù. Стела е създател на просветителния план „ Ателие по индийска просвета “. Води креативен ателиета по ведическа кухня, изобразяване с къна, хубост и женственост. Организатор на Ратха Ятра фестивала в България. КОРЕНИТЕ НА РИТУАЛА

Стела, по какъв начин ще обясниш какво е мехенди? Рисуването с къна има доста имена и лица. Мехенди е името му в Индия, само че арабската и африканската просвета също имат хилядолетна традиция с къната. Това е повсеместен женски обред за обновяване на силата, отбрана, лекуване и продан. На къната се приписват магични свойства. Вярва се, че е като благословия, като нарисувана молитва, която дава на носителя си сили да минава през тестванията в живота посредством мъдрост и приемане! Как стартира да се занимаваш? Случайно! Преподавах индийска просвета в Нов български университет и бях заложила тематиката за бодиарта в Древна Индия. Ей по този начин, около студентите си се заплених и аз.  Помниш ли първата си рисунка? Е, че по какъв начин! Много смешна и нескопосана, само че насладата беше огромна. Стъпка по стъпка се научих. А в този момент изучавам и хората към мен! Няма нищо по-вълнуващо от новото познание! Как стига мехенди до нас? В България ритуалът е завещан от турското население. Можем ли да кажем, че през днешния ден това е тренд? Днес на всеки континент има огромни общества на хенна спецове. Много от тях са професионални художници, татуисти, образни актьори, наследствени занаятчии, само че има и просто фенове. Организират се годишни конференции и образования, където най-хубавите мастъри обменят опит. Аз имам учители от Индия, Мароко, Чехия, Русия, Украйна, Англия, Китай, Унгария, Куба, Съединени американски щати и прочие  Трябва ли да си художник, с цел да рисуваш с къна? Картините на художник имат професионална стойност във връзка с техника, комбинация, рисунък. Но не това е значимото в къната. Аз съм последовател на старите школи, в които къната е на първо място лековит и предпазен обред, който съпровожда дамата във всеки значим, празничен или сериозен миг. Къната е продан сред дами, обред за взаимопомощ и поддръжка. Къната е за всеки – и не, не би трябвало да си художник!

РЕЛАКС, ТРАНСФОРМАЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ

От какво е приготвена къната? Има ли лечебни свойства сместа, която се употребява? Сместа за изобразяване се подготвя от смляна и пресята на прахуляк къна. Най-високото качество идва от щата Раджастхан в Индия. Приготвянето на пастата за изобразяване се счита за магичен развой. Към праха се прибавят етерични масла с високо наличие на терпентини – като лавандула, евкалипт, чаено дърво, каджепут. Добавя се още захар за разтегливост и вода. Етеричните масла способстват за усилване на лечебните свойства на къната, изключително лавандулата, която ни оказва помощ да се отпуснем в другояче напрегнатото ни всекидневие.  Някои споделят, че къната им оказва помощ да се оправят с главоболието – има ли такова нещо? Къната има голям набор от лечебни приложения, едното от които е лекуването на мигрена. Според аюрведа главоболието е резултат от повишение на детайла огън в организма и недобра циркулация на детайла вода. Мястото, където тези два детайла се срещат най-директно, е в нашата кръв. Когато черният дроб не съумява да филтрира и охлажда кръвта ни, тя се замърсява и сгъстява. Къната оказва помощ на тялото да се охлади през дланите. Определени елементи на растението се одобряват под формата на течност за възстановяване на функционалностите на черния дроб, за подмладяване и умствена сила. Какво прави за душeвността ни рисуването с къна? Ако приказваме прецизно за медицинските свойства на билката, тя влияе удобно на нервната система и хормоналния баланс. Активното етерично масло на къната – Лавсон, което обагря кожата, има успокояващи, антисептични, антимикотични свойства. Пречиства черния дроб и кръвта. Стимулира организма да синтезира хормона на щастието окситоцин. Къната се употребява в аюрведа като натурален антидепресант и обезболяващо, при мигрени и натегнатост. Хубавата вест е, че няма странични резултати, а единствено безчет изгоди.  А кое влияе на душeвността – растителните екстракти или самият развой? Процесът на изобразяване е доста успокоителен и медитативен. Той прави половината работа на антистрес лечението. Еднакво увлекателно е, както да рисуваш, по този начин и да наблюдаваш по какъв начин се случва вълшебството. А в случай че рисуват и върху теб, удоволствието и релаксацията са безспорни! Много ли са хората, които го вършат поради силата и посланията, не поради образната част? Когато започнах да рисувам преди 12 година, дамите идваха основно поради естетическата част, за къната като аксесоар върху кожата. С годините поставих доста старания да възпитавам аудиторията си. Жените в България са доста интуитивни и отворени. Все повече го вършат за зареждане, като грижа за себе си, като обред за благополучие, с цел да потърсят поддръжка и мощ. И най-много поради лечебния продан, който се случва при срещите ни, в това число и диалозите.
Източник: eva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР