От 11 март 2021 година Арт Галерия Ларго ще представи

...
От 11 март 2021 година Арт Галерия Ларго ще представи
Коментари Харесай

Арт Галерия Ларго представя изложбата на ямболския художник Цветан Казанджиев

 От 11 март 2021 година Арт Галерия Ларго ще показа за трети път със независима галерия ямболския художник Цветан Казанджиев. След изложбите му в " Ларго " през 2016-та и 2018-та година Цветан още веднъж ще покаже своите най-нови произведения в обичания си морски град. С Варна го свързват освен многочислените му другари, само че и премиите и топлия банкет на публиката, на които той постоянно се радва в морската столица.

Настоящата галерия е озаглавена " Съзвездия " освен тъй като огромна част от творбите са от цикъла " Звезда ". Космосът, като изобилен извор на ентусиазъм и като знак на безкрайността и вечноста, постоянно е бил предизвикателство и обект на интерес за художника. За творбите на Цветан проф. Иван Газдов споделя, че са " като прозорци към други светове ". Действително, в последните години, художникът дълбае неуморно с мисъл и четка в галактическите селения. Темите за необятността на вселената, за недостижимостта на звездите, за въображаемите, далечни светове, са праволинейно в неговото полезрение като актьор. Но " Съзвездията " не са единствено обект на пластически интерес и картинно обрисуване. Във всяка една творба ямболлията търси човешките измерения на космоса. За него космосът е динамичен и изменящ се, опияняващ и неосъществим физически, само че в това време, метафизичен видяно, той е предизвикателство към интелекта и поле за проучване на неспокойния човешки дух.

В картините на Цветан, във всяка от които, като предписание, доминира един съответен цвят, откриваме дълбочина и втвърдяване на прочувственото въздействие  в синьо, топли пулсации на дребни като въздишка елементи в жълто, феерична светлина и безтегловност в бяло, възпламенявания и избухлива мощ в алено. Така, тръгвайки от цвета, художникът претворява в картините си чисто човешки положения на духа – огнено-червена пристрастеност, жълто-златно любознание, тъмно-синя съсредоточеност, ефирно-бяла одушевеност и мечтателност, землисто-кафява резистентност и мощ. Космичните видения на създателя са неразривно свързани с пластическите му инвенции. Съзерцавайки своя вътрешен живописен мир, той ловко съумява да излезе въпреки всичко от статичното състояние на наблюдаващ, изследвайки настойчиво, до болежка поредно, измененията в положението на човешката душа. Защото точно измененията – бурни и революционни или мудни и постепенни, само че непрекъснати и неотклонни, са движещата мощ както в развиването на човечешката цивилизация, по този начин и на нейната най-силна еманация – човешкия креативен дух.

Заповядайте на откриването на изложбата на Цветан Казанджиев " Съзвездия " в четвъртък, 11 март, от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Експозицията може да бъде забелязана до 30.03.2021 година. Повече за изложбата можете да видите в уеб страницата на галерията www.largogallery.com.

Повече за създателя:

Цветан Казанджиев е роден на 17 октомври 1960 г. в Ямбол. Член на Съюза на българските художници, секция " Графика “, от 1989 г. Има над 150 участия в интернационалните графични конгреси и състезания. Има десетки независими изложения и групови участия в галерии в България и в чужбина – Япония, Полша, Франция, Холандия, Чехия, Словения, Съединени американски щати, Германия, Австрия, Италия. Носител на голям брой награди за творбите си, измежду които: Награда в Националната галерия " Малки графични форми ", София, България (1995), Награда на Международна галерия - конкурс за графика дребен формат, Кадакес, Испания (1996), Втора премия, орден и диплом на Международното Биенале на графиката, Оренсе, Испания (1998), Специална награда на Международното Биенале на графиката, Сеул, Корея (2002), Втора премия на Международен конкурс за графика " MAXIMO RAMOS ", Ферол, Испания (2005), Награда за графика на Биенале на дребните форми, Плевен и Награда за графика на Националното биенале " Приятели на морето ", Бургас (2006), Награда за живопис на Международното биенале " Изкуството на миниатюрата “, Русе (2015), Награда в категория " Абстракция " на Международното триенале " Духът на акварела ", Варна (2019), Награда в Национална графична галерия " Георги Герасимов ", Пазарджик (2019) и други Негови графики са владеене на Национална изложба София, България; Графичен кабинет, Варна, България; Dalarnas музей, Фалун, Швеция; Арт музей, Лодз, Полша; Арт музей, Ферол, Испания; Арт музей, Оренсе, Испания и на доста частни сбирки в България, Япония, Гърция, Холандия, Съединени американски щати, Финландия, Франция, Полша и други  Живее и работи в родния си град Ямбол.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР