От 11 до 18 часа в Световния ден за борба

...
От 11 до 18 часа в Световния ден за борба
Коментари Харесай

Стара Загора ще отбележи Световния ден за борба с хипертонията

От 11 до 18 часа в Световния ден за битка с хипертонията, 17 май, ще бъде ситуиран пункт, в който старозагорци ще могат да се осведомят за хипертонията и последствията от нея. Освен осведомителни материали с нормите на държание при артериална хипертония жителите ще може и да се съветват. На искащите ще се мери тегло и кръвно налягане с електронни апарати, работещи с AFIB-технология. Тя дава опция без електрокардиография да се открива предсърдно мъждене.Технологията е сигурен способ за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия, както и за профилактика на мозъчен инсулт и за следене на успеваемостта на лекуване при пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене
Акцията в Стара Загора е част от Националната здравна акция „ Качеството на фокус при най-благоприятен надзор на кръвното налягане “, която ще се организира и в още 10 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик. Организира се от Българската Лига по Хипертония (БЛХ).
Сърдечносъдовите болести са измежду главните аргументи за гибел в света, а от артериална хипертония в страните от Европейския съюз страда сред 30 и 45% от популацията. Сърдечните болести са преди всичко за гибел и инвалидизация в България. През последните годи се следи общо повишаване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличение на пациентите с високо кръвно в по-млада възраст - сред 45 и 65 години. Увеличава се и броят на пациенти с предсърдно мъждене, което е най-честата аритмия в следствие от високи стойности на кръвното налягане. То покачва три до пет пъти риска от мозъчен инсулт и води до когнитивни нарушавания и утежняване на сърдечната непълнота.  
Сърдечносъдовите болести и мозъчният инсулт са обществено значими болести, при които постоянно има рецидив, а лекуването им е един от най-високите разноски за здравната система. Основната причина е, че доста от хипертониците не се лекуват. Най-често причина за това е неинформираността и неналичието на регулярно премерване на кръвното налягане. Сред аргументите за високото кръвно налягане са свръхтегло, прекалено приемане на алкохол и сол с храната и незадоволителна физическа интензивност.
По данни от скрининговите изследвания на БЛХ на обществени места през годините хипертонията и незадоволителният надзор при към този момент настъпили затруднения се срещат доста постоянно. Това е мотивацията за годишните национални осведомителни акции и всеобщи измервания на кръвното налягане в страната.
13-ата подред акция тази година ще се реализира в партньорство с Българският червен кръст, фондация „ Национална мрежа Сърце за сърце “, Национална пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България и други Осведомеността, контролът и лечението на високото кръвно налягане са основни за предварителна защита и надзор на сърдечносъдовите болести в България, регистрират от лигата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР